Spondilodiskit ön tanılı olgularda bilgisayarlı tomografi kılavuzluğunda perkutan biyopsi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of computerized tomography-guided percutaneous biopsy results in cases prediagnosis of spondylodiscitis
- Tez No: 978118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET ÖKÇESİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Spondilodiskit, Bilgisayarlı Tomografi, Perkütan Biyopsi, Girişimsel Nöroradyoloji, Spondylodiscitis, Computed Tomography, Percutaneous Biopsy, Interventional Neuroradiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Spondilodiskitin doğru tanısı, uygun tıbbi ve/veya cerrahi tedavisi ve hastanın prognozu için kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte, biyopsinin tanısal değeri ve verimliliği literatürde uzun zamandır tartışılmaktadır. Bu araştırmada spondilodiskit şüphesi ile biyopsileri yapılan hastaların biyopsi sonuçlarının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma retrospektif olarak nicel yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, 2014-2024 tarihleri arasında Erciyes üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Girişimsel Nöroradyoloji ünitesine çeşitli nedenlerle başvuran spondilodiskit şüphesiyle perkutan biyopsi örnekleri alınan 205 hastanın biyopsi sonuçları analiz edilmiştir. Cinsiyet, yaş, biyopsi sonucunun enfeksiyon pozitif veya negatif olma durumu ve enfeksiyon pozitif durumların türleri veri olarak toplanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 26.0 programı üzerinde frekans ve yüzde gibi betimsel istatistikler Pearson Ki Kare testi kullanılarak analiz edilmiştir. Olgular cinsiyet özelliklerine göre değerlendirildiğinde %45,4'i erkek ve %54,6'ı kadın olduğu görülmüştür ve yaş ortalaması 57,60±18,47 olarak hesaplanmıştır. Hastaların %14,1'inin (n=29) sonuçları pozitif bulunmuştur. Enfeksiyon pozitif hastalarda öncelikli olarak yapılan tespitler kronik iltihabi olay (%55,2), kronik aktif inflamasyon (%27,6), tüberküloz (%13,8) lehine görülmüştür. Enfeksiyon pozitif hastalar ve enfeksiyon negatif hastaların cinsiyet ve yaş dağılımı oranları karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç olarak perkütan biyopsinin spondilodiskit tanısındaki yeri tartışmalı ve ve başarı oranı geniş bir yelpazede rapor edilmekle birlikte güvenilir ve emniyetli bir yöntem olduğu üzerinde durulmaktadır. Perkütan biopsi ile tanıya ulaşılamadığı durumlarda cerrahi yaklaşımla örnek alınabilir.
Özet (Çeviri)
Accurate diagnosis of spondylodiscitis is of critical importance for appropriate medical and/or surgical treatment and for the prognosis of the patient. However, the diagnostic value and yield of biopsy have long been a subject of debate in the literature. This study aimed to analyze the biopsy results of patients who underwent biopsy due to suspected spondylodiscitis. The research was conducted retrospectively using quantitative methods. In this study, the biopsy results of 205 patients who presented with various complaints and underwent percutaneous biopsy due to suspected spondylodiscitis at the Interventional Neuroradiology Unit of Erciyes University Faculty of Medicine Hospital between 2014 and 2024 were analyzed. Data collected included gender, age, infection-positive or negative biopsy result, and types of infections in positive cases. The data were analyzed using descriptive statistics such as frequency and percentage, and the Pearson Chi-Square test was applied using SPSS version 26.0. According to gender characteristics, 45.4% of the patients were male and 54.6% were female, with a mean age of 57.60±18.47 years. In 14.1% (n=29) of the patients, biopsy results were found to be positive. Among infection-positive patients, the primary findings were chronic inflammatory reaction (55.2%), chronic active inflammation (27.6%), and tuberculosis (13.8%). No statistically significant difference was found between infection-positive and infection-negative patients in terms of age and gender distribution (p>0.05). In conclusion, although the diagnostic role and success rate of percutaneous biopsy in spondylodiscitis remain controversial and are reported across a wide spectrum in the literature, it is emphasized as a reliable and safe method. In cases where a diagnosis cannot be achieved through percutaneous biopsy, surgical sampling may be considered.