Dipper ve non dipper hipertansiyonda endotelin düzeyleri
Endothelin levels in dipper and non-dipper hypertension
  1. Tez No: 978124
  2. Yazar: BURÇİN KÜÇÜKSEVGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOLGA DOĞRU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Endotelin 1, Endotelin 2, Beyaz önlük hipertansiyonu, Oküler hipertansiyon, Pulmoner hipertansiyon, Hypertension, Endothelin 1, Endothelin 2, White coat hypertension, Ocular hypertension
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endotelin 1 ve Endotelin 2; hipertansiyon sürecine çeşitli mekanizmalar üzerinden etki etmektedir. Hipertansiyon patofizyolojik mekanizmaları üzerinde etkili olabileceği yönünde birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmamızda amacımız hipertansiyon tanısı alan hasta gruplarında serum endotelin-1 ve endotelin-2 düzeylerinin dipper ve non dipper karakteristik gösteren farklı hasta gruplarındaki değişimi ve yine endotelin-1 ve endotelin-2 düzeylerinin kan basıncı düzeyleri ile olan ilişkisini araştırmaktır. Henüz bu mekanizmalar tam olarak aydınlatılamamıştır. Amacımız hipertansiyon hastalığı olgu gruplarında serum Endotelin 1 ve Endotelin 2 düzeylerinin ölçümü üzerinden bu belirteçlerin hipertansiyon sürecindeki rolünü ve non dipper hipertansiyonlularda riskli olgular hakkında erken dönemde serum Endotelin 1 ve Endotelin 2 düzeylerinin veriler sunabileceğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Aralık 2023 ile 1 Aralık 2024 tarihleri aralığında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD Polikliniğine başvuran, 18-79 yaş arası, ambulatuar kan basıncı ölçümlerine göre normotansif kontrol grubu(n=60), dipper hipertansif hasta grubu (n=61) ve non-dipper hipertansif hasta grubu(n=42) olarak 3 gruba ayrılmıştır. Çalışmaya alınan hastalar serum Endotelin 1 ve Endotelin 2 düzeyi ve laboratuvar sonuçları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda dipper ve non dipper hipertansiyon grubunda Endotelin 1 ve Endotelin 2 düzeyleri açısından non dipper hipertansiyon ile dipper hipertansiyon tanısı alan hastaların grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur(p<0,001). Non dipper hipertansiyon grubunda serum Endotelin 1 düzeyleri yüksek ,Endotelin düzeyleri göreceli düşük bulunmuştur. Sonuç: Hipertansiyonda riskli hastaların erken dönemde tanınması ile tedavisinin erken dönemde başlanması kardiyovasküler komplikasyonların önüne geçilmesi için önemlidir. Non-dipper hipertansiyon hastaları grubunda Endotelin 1 ve Endotelin 2 düzeyi serum seviyelerinin diğer gruplara göre anlamlı ve yüksek olduğunu tespit ettik. Bulgularımız ,non-dipper hipertansif grupta ET-1 düzeylerinin anlamlı derecede yüksek,ET-2 düzeylerinin ise göreceli olarak düşük olduğunu göstermiştir.Ayrıca ET-1/ET-2 oranı non –dipper grupta anlamlı biçimde artmış olduğu saptanmıştır .Bu sonuçlar ,endotelin sisteminin sirkadiyen kan basıncı ritmindeki bozulma ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, non dipper hipertansiyon paternine sahip bireylerde artmış ET-1 düzeyleri, bu karakteristik sirkadiyen ritmin endotelyal disfonksiyonla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, non-dipper hipertansiyonun yönetiminde endotelin yolaklarını hedefleyen tedavi stratejilerinin klinik uygulamalarda önemli faydalar getireceğini düşündürmektedir. Ancak, bu konuda daha kapsamlı ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır .
Özet (Çeviri)
Objective: Endothelin 1 and Endothelin 2; affect the hypertension process through various mechanisms. There are many studies indicating that they may be effective on the pathophysiological mechanisms of hypertension. In this study, our aim is to investigate the changes in serum endothelin-1 and endothelin-2 levels in different patient groups with dipper and non-dipper characteristics in patients diagnosed with hypertension and the relationship between endothelin-1 and endothelin-2 levels and blood pressure levels. These mechanisms have not yet been fully elucidated. Our aim is to investigate the role of these markers in the hypertension process through the measurement of serum Endothelin 1 and Endothelin 2 levels in hypertension disease case groups and whether serum Endothelin 1 and Endothelin 2 levels can provide data on risky cases in the early period in non-dipper hypertensive patients. Material and Methods: Patients aged between 18-79 years, who applied to the Cardiology Department of Kırıkkale University Faculty of Medicine between December 1, 2023 and December 1, 2024, were divided into 3 groups according to their ambulatory blood pressure measurements as the normotensive control group (n=60), the dipper hypertensive patient group (n=61) and the non-dipper hypertensive patient group (n=42). The patients included in the study were compared in terms of serum Endothelin 1 and Endothelin 2 levels and laboratory results. Results: Findings: In our study, a statistically significant difference was found in Endothelin 1 and Endothelin 2 levels in dipper and non-dipper hypertension groups compared to the groups of patients diagnosed with non-dipper hypertension and dipper hypertension (p<0.001). In the non-dipper hypertension group, serum Endothelin 1 levels were high and Endothelin levels were relatively low. Conclusion: Early recognition of patients at risk for hypertension and early initiation of treatment are important to prevent cardiovascular complications. We found that serum levels of Endothelin 1 and Endothelin 2 were significantly higher in the non-dipper hypertensive group compared to other groups. Our findings showed that ET-1 levels were significantly higher and ET-2 levels were relatively lower in the non-dipper hypertensive group. In addition, the ET-1/ET-2 ratio was found to be significantly increased in the non-dipper group. These results indicate that the endothelin system may be associated with disruption of the circadian blood pressure rhythm. In conclusion, increased ET-1 levels in individuals with non-dipper hypertension pattern indicate that this characteristic circadian rhythm may be associated with endothelial dysfunction. These findings suggest that treatment strategies targeting endothelin pathways in the management of non-dipper hypertension will provide significant benefits in clinical practice. However, more comprehensive and prospective studies are needed on this subject.