Hemiplejik omuzda %15 dekstroz solüsyonunun ağrı ve eklem hareket açıklığı üzerine etkisi
Effects of 15% dextrose solution on hemiplegic shoulder pain and joint range of motion
  1. Tez No: 978125
  2. Yazar: AYŞE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI DERYA BUĞDAYCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemiplejik omuz ağrısı, inme, proloterapi, dekstroz, eklem hareket açıklığı, rehabilitasyon, Hemiplegic shoulder pain, stroke, prolotherapy, dextrose, range of motion, rehabilitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Hemiplejik omuz ağrısı (HOA), inme sonrası sık görülen komplikasyonlardan biri olup rehabilitasyon sürecini olumsuz etkileyen önemli bir klinik sorundur. Bu çalışmada, %15 dekstroz içeren proloterapinin hemiplejik omuz ağrısı ve eklem hareket açıklığı (EHA) üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem 23 Aralık 2024 – 1 Ağustos 2025 tarihleri arasında yürütülen prospektif, randomize kontrollü tek kör çalışmaya toplam 40 hasta dahil edilmiştir. Müdahale grubuna üç seans %15 dekstroz içeren proloterapi, kontrol grubuna ise aynı protokolle %0,9 NaCl enjeksiyonu uygulanmıştır. Her iki gruba standart egzersiz programı eklenmiştir. Değerlendirmeler başlangıçta, tedavi sonrası 1. ay ve 3. ayda yapılmıştır. Ağrı için Vizüel Analog Skala (VAS), eklem hareket açıklığı için gonyometrik ölçümler, fonksiyonel durum için Brunnstrom evreleri, Fugl-Meyer Üst Ekstremite Motor Değerlendirme Ölçeği-Oturma Pozisyonu kısmı (FMÜMDÖ-OP) ve Barthel İndeksi (BİÖ) kullanılmıştır. Bulgular Her iki grup başlangıç sosyodemografik ve klinik özellikler açısından homojen bulunmuştur. Proloterapi grubunda 1. ve 3. ayda istirahat, egzersiz ve günlük yaşam aktiviteleri sırasında VAS skorlarında anlamlı azalma saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca aktif ve pasif fleksiyon ile abduksiyon hareket açıklıklarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlenmiştir. Fonksiyonel değerlendirmelerde, proloterapi grubunda FMÜMDÖ-OP ve BİÖ skorlarında anlamlı artış kaydedilmiş, kontrol grubunda ise anlamlı değişiklik görülmemiştir. Brunnstrom değerleri iki grupta da anlamlı çıkmamıştır. Çalışma süresince ciddi advers etki bildirilmemiştir. Sonuç %15 dekstroz proloterapi, hemiplejik omuz ağrısının azaltılmasında ve omuz eklem hareket açıklığı ile fonksiyonel kapasitenin geliştirilmesinde güvenilir ve etkili bir tedavi seçeneğidir. Bu bulgular, proloterapinin standart rehabilitasyon protokollerine tamamlayıcı bir yöntem olarak eklenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Hemiplegic shoulder pain (HSP) is one of the most common post-stroke complications and represents a significant barrier to effective rehabilitation. The aim of this study was to evaluate the effects of 15% dextrose prolotherapy on shoulder pain and range of motion (ROM) in patients with hemiplegic shoulder pain. Materials and Methods This prospective, randomized, controlled, single-blind trial was conducted between 23 December 2024 and 1 August 2025 and included a total of 40 patients. The intervention group received three sessions of 15% dextrose prolotherapy, while the control group received isotonic saline (0.9% NaCl) injections following the same protocol. Both groups also underwent a standardized exercise program. Assessments were performed at baseline, 1 month, and 3 months after the last injection. Outcome measures included the Visual Analog Scale (VAS) for pain, goniometric evaluation of active/passive ROM, Brunnstrom staging, the Fugl-Meyer Upper Extremity Motor Assessment–Sitting Position part (FMUEMA-SP), and the Barthel Index (BI). Results Baseline demographic and clinical characteristics were comparable between groups. At 1- and 3-month follow-ups, the prolotherapy group showed significant reductions in VAS scores during rest, exercise, and daily activities compared with the control group (p<0.05). Additionally, significant improvements were observed in active and passive shoulder flexion and abduction ROM, as well as functional outcomes including FMUEMA-SP and BI scores. No significant changes were detected in the control group. No significant changes were observed in Brunnstrom scores in either group.No serious adverse events were reported throughout the study period. Conclusion %15 dextrose prolotherapy appears to be a safe and effective treatment option for reducing pain and improving shoulder mobility and functional capacity in patients with hemiplegic shoulder pain. These findings suggest that prolotherapy may serve as a valuable adjunct to conventional rehabilitation strategies.