Moleküler modelleme çalışmalarıyla ABL1 protein hedefli ajanların keşfi
Discovery of ABL1 protein-targeting agents through molecular modeling studies
  1. Tez No: 978131
  2. Yazar: SELİN KAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Onkoloji, Genetik, Pharmacy and Pharmacology, Oncology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: ABL1, Kronik Myeloid Lösemi, ADMET, Docking, MM-GBSA, ABL1, Chronic Myeloid Leukemia, ADMET, Docking, MM-GBSA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ABL1 protein kinazı, özellikle kronik myeloid lösemi (KML) gibi hematolojik malignitelerde terapötik hedef olarak öne çıkan, protein kinaz ailesine ait önemli bir proteindir. ABL1'in farklı konformasyonel durumları — inaktif-1, aktif, DFG-flip ancak P-döngüsü gevşek veya gergin, ve Src-benzeri inaktif — ilaca duyarlılık ve bağlanma profilleri açısından önemli farklılıklar sergilemektedir. Mevcut FDA onaylı ABL1 inhibitörleri bu konformasyonlardan inaktif-1 ve aktif formlara bağlanabilmekte, ancak özellikle T315 mutasyonları gibi bağlanma bölgesinde yer alan mutasyonlar karşısında ciddi direnç profilleri sergileyebilmektedir. Bu çalışmada, T315 kalıntısıyla güçlü etkileşim kurmayan, ancak yüksek bağlanma afinitesi ve uygun ADMET profili sergileyen bileşikler, yeni jenerasyon ABL1 inhibitör adayları olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, ABL1'in beş farklı konformasyonu hedeflenerek geniş kapsamlı bir sanal tarama yürütüldü. Elde edilen aday bileşikler, docking skorları temelinde sıralandı ve bağlanma enerjileri MM-GBSA yöntemiyle daha ayrıntılı olarak değerlendirildi. Hit bileşiklerin seçim sürecinde, Thr315 kalıntısıyla güçlü moleküler etkileşimler ve hidrojen bağı kuran bileşikler elenerek; yalnızca, bu bölgeye 3.2 Å'dan daha uzak olmak koşuluyla zayıf aromatik hidrojen bağı kurabilen bileşiklere tölerans tanındı. Bu yaklaşım, mutasyon sonrasında oluşabilecek sterik çakışma ve bağlanma kaybı risklerini en aza indirme stratejisiyle örtüşmektedir. Hit bileşiklerin farmakokinetik özellikleri QikProp modülü kullanılarak hesaplatılmış, adayların ilaç-benzeri özellikleri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu kapsamda yürütülen çalışma, dirençli hasta grupları için alternatif tedavi yaklaşımları sunmayı ve ABL1 protein kinazının konformasyonel çeşitliliğini dikkate alan bir tasarım stratejisiyle daha geniş etki spektrumuna sahip bileşiklerin araştırılmasını hedeflemektedir. Böylece, hem mevcut tedavi yaklaşımlarındaki sınırlamaların aşılması hem de kişiselleştirilmiş ilaç tasarımı süreçlerine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABL1 protein kinase, a member of the protein kinase family, is a therapeutically significant target, particularly in hematologic malignancies such as chronic myeloid leukemia (CML). ABL1 exhibits distinct conformational states —including inactive-1, active, DFG-flip (with collapsed or stretched P-loop), and Src-like inactive— each presenting different drug sensitivity and binding profiles. Current FDA-approved ABL1 inhibitors can bind to inactive-1 and active forms in these conformations, but can exhibit severe resistance profiles, particularly in the face of mutations in the binding site, such as T315 mutations. In this study, compounds that do not interact strongly with the T315 residue but exhibit high binding affinity and a favorable ADMET profile were evaluated as next-generation ABL1 inhibitor candidates. In this context, an extensive virtual screening was conducted targeting five different conformations of ABL1. The resulting candidate compounds were ranked based on their docking scores, and their binding energies were further evaluated using the MM-GBSA method. During the selection process of hit compounds, molecules that formed strong molecular interactions or hydrogen bonds with Thr315 were eliminated. Only weak aromatic hydrogen bond interactions beyond 3.2 Å were tolerated. This strategy aims to minimize the risk of steric clashes and binding loss caused by the T315 mutations. The pharmacokinetic properties of the hit compounds were calculated using the QikProp module, and the drug-like properties of the candidates were comprehensively analyzed. This study aims to offer alternative treatment approaches for resistant patient groups and to investigate compounds with a broader spectrum of activity through a design strategy that takes into account the conformational diversity of the ABL1 protein kinase. Thus, it is aimed to overcome the limitations of existing treatment approaches and to contribute to personalized drug design processes.