Türkiye'deki arıcılık organizasyonlarının tarihsel gelişimi, yapılanması ve politikalarının bazı ülkelerle karşılaştırılması
Historical development, structure and policies of beekeeping organizations in Turkey comparison with some countries
  1. Tez No: 978197
  2. Yazar: SUAT MUSABEŞEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL YENİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arıcılık, araştırma, geliştirme, kalkınma, örgütlenme, dünya arıcılığı, bal ihracatı, Beekeeping, research, development, organization, global beekeeping, honey exports
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Literatür taraması olarak gerçekleştirilen bu çalışmada Türkiye'nin arıcılık yapısı, tarihsel gelişim süreci ve mevcut durumu ele alınmış ve arıcılıkta öne çıkmış ülkelerle karşılaştırma yapılmıştır. Sonuçta arıcılıkta ileri ülkelerin yüz yılı aşkın bir süreçte geldikleri noktanın önemi ortaya konulmuş, birliklerin ülkemizdeki kuruluşu ile büyük bir gelişme yaşandığı görülmüş, ancak hızın yüksek olmakla birlikte yetersiz olduğu saptanmıştır. Bütün bu verilerden yola çıkarak arıcılığı gelişmiş ülkelerle olan bu mesafenin kapatılması için yapılması gerekenler tartışılmıştır. Bu bağlamda eğitim eksikliği ve yetersizliği, ıslah materyalinin geliştirilmesi noktasında geç kalındığı, arıcılık örgütlerinin de çok önemli çalışmalar yapmak yanında sektörde yaşanan bazı olaylar karşısında etkinlik gösterme ve inisiyatif kullanmakta geciktiği veya yetersiz kaldığı, polinasyon gibi arıcılığın temel belirleyicisi olan konuda ülkemizde yeterli bilgi ve gelir elde etme bilinci gelişmediği, üniversite ve enstitülerde güncel sorunların çözümüne yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarının yeterince yapılmadığı görülmüştür. Arıcılığı ileri gitmiş ülkelerde ise bu sorunların genelde çözüldüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, conducted as a literature review, the structure of beekeeping in our country, its historical development process, and its current status were examined, and comparisons were made with countries that have advanced in beekeeping. As a result, the importance of the level reached by countries that have made significant progress in beekeeping over more than a century was revealed. It was observed that, with the establishment of beekeeping unions in our country, a significant development took place; however, although the pace has been high, it has still been insufficient. Based on all these findings, the necessary actions to close the gap between our country and more advanced beekeeping nations have been identified. In this context, it was determined that there is a lack and insufficiency of education, that progress in developing breeding material has been delayed, that while beekeeping organizations carry out very important work, they have been slow or insufficient in taking initiative and acting effectively in response to certain events in the sector, that in matters such as pollination—one of the fundamental determinants of beekeeping—there is a lack of awareness in our country about acquiring adequate knowledge and income, and that universities and institutes have not conducted sufficient research and development aimed at solving current problems. In countries advanced in beekeeping, however, these problems have generally been resolved.