Gastroözofageal reflü hastalığı olan bireylerde klinik pilates egzersizlerinin semptom, postür denge ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisi
The effect of clinical pilates exercises on symptoms, posture, balance and quality of life in individuals with gastroesophageal reflux disease
  1. Tez No: 978196
  2. Yazar: ELVAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRSAD ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastroenteroloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gastroenterology, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik Pilates, Gastroözofageal Reflü, Postür, Yaşam Kalitesi, Dinamik Denge, Egzersiz, Fizik tedavi, Gastroenteroloji, Clinical Pilates, Gastroesophageal Reflux, Posture, Quality of Life, Dynamic Balance, Exercise, Physical therapy, Gastroenterology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu randomize kontrollü tek kör çalışmada, altı haftalık klinik Pilates programının gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) tanılı yetişkinlerde semptom şiddeti, postür, dinamik denge, yaşam kalitesi ve çevre ölçüleri üzerindeki etkisi incelendi. Egzersiz grubu (n = 19) kontrol grubu (n = 14) olmak üzere çalışmaya toplamda otuz üç katılımcı dahil edildi. Semptomlar Gastroesophageal Reflux Disease Questionnaire (GERD‑Q) ve Frequency Scale for the Symptoms of GERD (FSSG) ile; yaşam kalitesi SF‑36, uyku Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, depresyon Beck Depresyon Ölçeği ile değerlendirildi. Postür PostureScreen Mobile, dinamik denge Y‑Denge testiyle; çevre ölçümleri mezurayla kaydedildi. Egzersiz grubunda GERD‑Q 10,53 ± 2,69'dan 7,05 ± 2,48'e, FSSG 18,63 ± 6,30'dan 12,79 ± 4,86'ya düşerek istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (ikisi de p < 0,001), kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı değişiklik görülmedi. Egzersiz grubunda SF‑36 puanı istatistiksel olarak anlamlı şekilde yükseldi (p < 0,001); uyku ve depresyon skorları istatistiksel olarak anlamlı bulundu (ikisi de p < 0,001). Alt torako‑lomber segmentte (T12–L3) posterior translasyon –0,23 cm'den +0,12 cm'ye düzelerek istatistiksel olarak anlamlı değişim gösterdi (p < 0,05) ve Y‑Denge testinde tüm yönlerde erişim mesafeleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0,001). Sternum altı çevresi 85,15 ± 11,83 cm'den 83,63 ± 11,61 cm'ye, bel çevresi 80,94 ± 14,05 cm'den 79,10 ± 14,82 cm'ye inerek istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdi (ikisi de p < 0,001); kontrol grubunda bu parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler görülmedi. Pilates grubunda postüral hizalanmada meydana gelen bu değişiliklerin alt özagafus sfinkterine (AÖS) mekanik destek sağlayarak reflü semptomlarını azalttığı düşünülmektedir. Sonuçlar, GÖRH yönetiminde postür odaklı bütüncül rehabilitasyonun farmakoterapiyi tamamlayıcı değerini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This single blind randomized controlled trial examined the effects of a six‑week clinical Pilates programme on symptom severity, posture, dynamic balance, quality of life and anthropometric measures in adults with gastro‑oesophageal reflux disease (GERD). Thirty‑three participants were allocated to an exercise group (n = 19) or a usual‑care control group (n = 14). Symptoms were assessed with the Gastroesophageal Reflux Disease Questionnaire (GERD‑Q) and the Frequency Scale for the Symptoms of GERD (FSSG); quality of life with the SF‑36; sleep and mood with the Pittsburgh Sleep Quality Index and the Beck Depression Inventory. Posture was analysed using PostureScreen Mobile, dynamic balance with the Y‑Balance Test, and waist‑level circumferences with a tape measure. After intervention, GERD‑Q scores fell from 10.53 ± 2.69 to 7.05 ± 2.48 and FSSG scores from 18.63 ± 6.30 to 12.79 ± 4.86 in the Pilates group (both p < 0.001), with no significant change in controls. SF‑36 scores increased significantly (p < 0.001), while sleep and depression indices improved in parallel (both p < 0.001). Posterior translation of the lower thoraco‑lumbar segment (T12–L3) shifted from –0.23 cm to +0.12 cm (p < 0.05), and reach distances in all Y‑Balance directions lengthened (p < 0.001). Sternum‑subxiphoid and waist circumferences decreased significantly (both p < 0.001) only in the exercise arm. No significant within‑group or between‑group changes were detected for these variables in controls. The observed postural realignment is presumed to provide mechanical support to the lower oesophageal sphincter, thereby attenuating reflux symptoms. These findings support the adjunctive value of posture‑centred, whole‑body rehabilitation in the multidisciplinary management of GERD.