Yeni nesil çekirdek-kabuk nanokompozit heteroyapılar: Ag@CuxO ve ag@cuxo:rgo aygıtlarında yüksek verimli uv ışık algılama mekanizmasının incelenmesi
Novel core-shell heterostructures: investigation of high-efficiency uv light detection mechanism of Ag@CuxO and Ag@CuxO:rGO devices
- Tez No: 978199
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI ÇIRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Diyodlar, Foto algılama, Fotoelektriksel özellikler, Diodes, Photo-detection, Photoelectrical properties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kolloidal Ag@CuxO ve Ag@CuxO:rGO çekirdek@kabuk nanokompozit yapılar ıslak kimyasal yöntemle sentezlenmiş ve UV-Vis, XRD, XPS, SEM, TEM ile analiz edilmiştir. Kolloidal yapılar, n-Si plaka üzerine damlatma yöntemiyle kaplanarak n-Si/Ag@CuxO ve n-Si/Ag@CuxO:rGO heteroeklem aygıtlar üretilmiştir. Bu aygıtların akım-voltaj ölçümleri, farklı ışık şiddetlerinde ve 365, 395, 590, 850 nm dalga boylarında gerçekleştirilmiştir. Schottky diyotların idealite faktörü, bariyer yüksekliği ve seri direnç değerleri Termiyonik Emisyon Teorisi, Cheung ve Norde yöntemleriyle hesaplanmıştır. Fotodiyotların kapasite – voltaj karakteristikleri incelenmiş ve aygıtların yüksek frekanslarda AC sinyallerini iletemediği ve dolayısıyla düşük kapasitif özellik gösterdiği görülmüştür. Fotodedektör performans analizinde ise her iki aygıt için duyarlılık değerleri sırasıyla 1,53 A/W ve 4,26 A/W (365 nm, -2 V) olarak bulunmuş, harici kuantum verimliliği %100'ü aşmıştır. n-Si/Ag@CuxO:rGO aygıtının, UV ışığı altında n-Si/Ag@CuxO aygıtından daha yüksek performans göstermesi, rGO'nun yüksek elektron hareketliliğine bağlanmıştır ve nanokompozit yapıların UV ışık altında mükemmel fotodedektör performansı sunduğu görülmüştür. Bu bulgular, bu yapıların gelişmiş optoelektronik uygulamalar için büyük potansiyel taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, colloidal Ag@CuxO and Ag@CuxO:rGO core@shell nanocomposite structures were synthesized by wet chemical methods and analyzed by UV-Vis, XRD, XPS, SEM, and TEM. The colloidal structures were deposited onto n-Si wafers using the drop casting method to synthesize n-Si/Ag@CuxO and n-Si/Ag@CuxO:rGO heterojunction devices. Current-voltage measurements of these devices were performed at different light intensities and wavelengths of 365, 395, 590, and 850 nm. The ideality factor, barrier height, and series resistance values of Schottky diodes were calculated using Thermionic Emission Theory and Cheung and Norde methods. The capacitance-voltage characteristics of the photodiodes were investigated, and it was observed that the devices could not transmit AC signals at high frequencies and therefore exhibited low capacitive properties. In the photodetector performance analysis, the responsivities for both devices were found to be 1.53 A/W and 4.26 A/W (365 nm, -2 V), respectively, and the external quantum efficiency exceeded 100%. The higher performance of the n-Si/Ag@CuxO:rGO device under UV light compared to the n-Si/Ag@CuxO device was attributed to the high electron mobility of rGO, and it was observed that the nanocomposite structures offer excellent photodetector performance under UV light. These findings indicate that these structures have great potential for advanced optoelectronic applications.