Ordu ve afet müdahalesi: ABD, Japonya ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir çalışma
Military and disaster response: a comparative study of USA, Japan and Turkey
- Tez No: 978226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA YURTCANLI DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, International Relations, Political Science, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, Afetler, Askeri politikalar, Dış politika, Kamu politikaları, Karşılaştırmalı analiz, Kriz müdahelesi, Silahlı kuvvetler, Sivil-asker ilişkileri, İnsani yardımlar, Disaster management, Disasters, Military policies, Public policies, Comparative analysis, Crisis intervention, Armed forces, Civil-military relations, Humanitarian aid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
Özet
Tarih boyunca ülkeleri ve politikalarını şekillendiren ordular ve silahlı kuvvetler, günümüzde asli rollerinin gerektirdiği hizmetlerde profesyonelleşirken, sivil alandaki görevlerini de daha sistematik bir yaklaşımla üstlenmektedir. Özellikle insani yardım görevleri arasında afet yardımları ve müdahalesi, yakın dönemde en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Kamu politikalarının bu alanında, silahlı kuvvetlerin kullanımı kilit bir sorun alanı olarak öne çıkmaktadır. Silahlı kuvvetler; sivillere yardım etmek için de olsa sahaya indiğinde bu kuvvetlerin nasıl denetleneceği ve hesap verebilir kılınacağı en önemli yönetişim sorunlarından biri olarak süregelmektedir. Bu çalışmada, silahlı kuvvetlerin afet müdahalesindeki rolü ABD, Japonya ve Türkiye örnekleri üzerinden incelenmiştir. Yapılan analizler, bu ülkelerdeki farklı modellerin temelde benzer sorunlara sahip olduğunu göstermektedir. Juvenal'in sorduğu ünlü“Peki ya gözeticileri kim gözetecek?”sorusu veya Cicero'nun“Silahlar karşısında kanunların dili tutulur”sözleri sivil-asker ilişkileri çerçevesinde yer bulan afet müdahalesi dahil her konuda yeniden akla gelmektedir. Bu doğrultuda farklı iç siyaset dinamikleri ve sivil-asker ilişkilerine sahip olan ABD, Japonya ve Türkiye'nin afet müdahalesinde silahlı kuvvetlerin kullanılmasına ilişkin politika ve uygulamalarının mevzuat, örgütlenme ve örnek vakalar üzerinden karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, incelenen ülkelerin silahlı kuvvetlerini afetlerde kullanma modellerinin, sahip oldukları politik yapılar ve sivil-asker ilişkileri anlayışından etkilendiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda ülkelerin dış politika hedefleri ile ulusal afet yönetimi kapasiteleri arasındaki karşılıklı fayda etkileşimi de irdelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada silahlı kuvvetlerin afet müdahalesindeki rolünün stratejik boyutu vurgulanarak Türkçe literatürde karşılaştırmalı bir yaklaşım ortaya konulmuştur. İncelenen vakalar ışığında Türkiye'de askeri kuvvetlerin afetlerde kullanımına ilişkin temel sorunların çözülmesi ve ileriye dönük faydalar sağlanmasına yönelik stratejik ve yapısal politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Throughout history, militaries and armed forces have shaped countries and their policies. Today while professionalising in the services required by their core functions, they are also undertaking their tasks in the civilian sphere with a more systematic approach. Especially among humanitarian aid missions, disaster relief and response has been one of the most debated topics recently. The use of armed forces in this area of public policy has emerged as a key challenge. When armed forces are deployed in the field, even if it is to help civilians, how these forces will be supervised and held accountable remains one of the most important governance issues. This study examines the role of armed forces in disaster response through the cases of the USA, Japan and Turkey. The analyses reveal that the different models in these countries have fundamentally similar problems. Juvenal's famous question“But who will guard the guards themselves?”or Cicero's words,“For among arms, the laws are silent”resonate in every issue, including disaster response, within the framework of civil-military relations. In this respect, it is aimed to comparatively evaluate the policies and practices of the United States, Japan and Turkey, which have different political dynamics and civil-military relations, regarding the use of armed forces in disaster response through legislation, organisation and case studies. Adopting a qualitative research method, the study finds that the models of using the armed forces in disasters in the countries examined are influenced by their political structures and the understanding of civil-military relations. In this regard, the mutually beneficial interaction between countries' foreign policy objectives and national disaster management capacities is also analysed. Consequently, this study emphasises the strategic aspects of the armed forces' role in disaster response and contributes a comparative approach to the Turkish literature. Based on the case studies examined, strategic and structural policy recommendations are proposed to address the fundamental issues regarding the use of military forces in disasters in Turkey and to enhance future effectiveness.