Öğretmen özellikleri fene yönelik duyuşsal değişkenleri ne ölçüde açıklamaktadır? TIMSS Türkiye verisine dayalı bir modelleme çalışması
To what extent do teacher characteristics explain affective variables towards science? A modelling study based on TIMSS Türkiye data
  1. Tez No: 978233
  2. Yazar: AYŞE NUR ERTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Sınıf eğitimi, Science education, Classroom training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı TIMSS 2019 (Trends in International Mathematics and Science Study) Türkiye verisine dayalı olarak, öğrencilerin öğretmene yönelik görüşleri ile öğrencilerin fen bilimlerine yönelik tutum ve özyeterlikleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu çalışma nicel-ilişkisel araştırma modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Türkiye, TIMSS 2019 uygulamasına beşinci ve sekizinci sınıf düzeyinde katılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye'deki tüm beşinci sınıf öğrencileri, örneklemini ise beşinci sınıf düzeyinde 180 okuldan seçilen 4028 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri, TIMSS 2019 öğrenci anketinden elde edilen verilerden oluşmaktadır. Veriler araştırma soruları doğrultusunda betimleyici istatistiklerin yanı sıra Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizi sonucunda, öğrencilerin büyük bir bölümü öğretmenlerinin fen bilimleri dersini açıklamada başarılı olduğunu, fen konularını anlaşılır bir şekilde anlattığını ve öğrenci sorularına net yanıtlar verdiğini belirtmişlerdir. Buna ek olarak, tutum bağlamında öğrencilerin büyük çoğunluğu fen bilimleri dersinin ilgi çekici olduğunu ve bu derste öğrenmekten keyif aldıklarını ifade etmişlerdir. Özyeterlik açısından ise, öğrencilerin önemli bir kısmı fen bilimleri dersinde başarılı olduklarını düşünmektedir. YEM analizi sonucunda öğrencilerin öğretmene yönelik görüşleri ile öğrencilerin fene yönelik tutum ve özyeterlikleri arasında yüksek düzeyde pozitif ilişki olduğu görülmüştür. Çalışmanın bulgularından yola çıkarak öğretmen özelliklerinin öğrencilerin fene yönelik tutum ve özyeterliklerinin geliştirilmesi açısından büyük önem arz ettiği sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda, öğretmenlerin öğrenci merkezli öğretim yöntemlerini kullanımının yaygınlaştırılmasını ve fen bilimlerine yönelik olumlu bir öğrenme ortamı sağlamasını desteklemek amacıyla öğretmen yetiştirme ve hizmet içi eğitim programlarının güncellenmesi önerilmektedir. Ayrıca, gelecekteki araştırmalarda farklı TIMSS döngülerindeki verilerin hem yıllar bazında hem de ülkeler bazında karşılaştırmalı olarak incelenmesi tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study primarily aims to investigate the relationships among students' perceptions of teachers, their attitudes towards science, and their self-efficacy in science, based on data from the Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) 2019 for Turkey. This research was conducted using a quantitative-correlational research model. Turkey participated in the TIMSS 2019 assessment at both the fifth and eighth-grade levels. The population of the study comprises all fifth-grade students in Turkey, with the sample consisting of 4028 students selected from 180 schools at the fifth-grade level. The data for this study were obtained from the TIMSS 2019 student questionnaire. The data were analyzed using descriptive statistics and Structural Equation Modeling (SEM) in line with the research questions. The analysis revealed that a significant proportion of students reported their teachers were successful in explaining science concepts, presenting science topics clearly, and providing clear answers to student questions. Furthermore, in terms of attitudes, the majority of students indicated that science lessons were engaging and that they enjoyed learning in these lessons. Regarding self-efficacy, a substantial number of students perceived themselves as successful in science lessons. The SEM analysis demonstrated a high positive correlation among students' perception of teachers, students' attitudes and self-efficacy towards science. Based on the findings, it is concluded that teacher characteristics are of great importance for fostering students' attitudes and self-efficacy in science. Accordingly, it is recommended that pre-service and in-service teacher training programs be updated to promote the widespread use of student-centered teaching methods by teachers and to support the creation of a positive learning environment for science. Additionally, future research is advised to comparatively examine data from different TIMSS cycles, both across years and across countries.