Kesikli ve sürekli sistemlerde üretilen mikrobiyal rennin enziminin süt pıhtılaştırma aktivitesinin modellenmesi
Modeling milk clotting activity of microbial rennin enzyme produced in batch and continuous systems
- Tez No: 97831
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN TANYOLAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mucor miehei, süt pıhtılaştırma aktivitesi, rennin, kesikli sistem, sürekli sistem, çoklu doğrusal model, fermentasyon, peynir, Mucor miehei, milk clotting activity, rennin, batch system, continuous system, multiple linear model, fermentation, cheese
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, Mıtcor miehefmn ticari bir kültüründen üretilen mikrobiyal renninin süt pıhtılaştırma aktivite sonuçlan kesikli ve sürekli sistem fermentörlerde, fermentasyon parametrelerinin fonksiyonu olarak modellenmiş, optimum işletme parametreleri ve süt pıhtılaştırma aktivitesi saptanmıştır. Model simulasyon çahşmalannda her iki sistem için süt pıhtılaştırma aktivitesi başlangıç (mikroorganizmanın oluşturmadığı) koşullan ve maksimum aktivitenin elde edildiği andaki ortam koşullarına bağlı olarak çoklu doğrusal modeller şeklinde ifade edilmiştir. Çoklu doğrusal modeller önce bağımsız değişkenlerin tekli, ikili, üçlü, vb. etkileşimli doğrusal kombinasyonlanndan oluşturulmuş, daha sonra ortaya çıkan eşitlikler hem doğrusal hem de doğrusal olmayan regresyon yapabilen Systat® paket programı ile değerlendirilerek uyum derecesi (determinasyon katsayısı, t ve F testleri, p oranı, parametre basma hata) ve ilgili regresyon katsayılan hesaplanmıştır. Yürütülen model çalışmalan sonucunda hem kesikli hem de sürekli sistem fermentörlerde rennin enziminin süt pıhtılaştırma aktivitesinin fermentasyon başlangıç koşullarına göre modelinin yapılamadığı ortaya çıkmıştır. En yüksek aktivitenin elde edildiği andaki ortam koşullanna bağlı olarak yapılan çoklu doğrusal model çalışmalan ise olumlu sonuç vermiş, uyum dereceleri tatminkar olan modeller türetilebilmiştir. Model simulasyon çalışmalan enzim üretiminin fermentör başlangıç işletme parametrelerinden ziyade fermentasyon ortam karakteristikleri tarafindan kontrol edildiğini göstermektedir. Kesikli sistemde elde edilen maksimum süt pıhtılaştırma aktivitesi değerleri, üretimin gerçekleştiği ortam pH'ı, glikoz, amonyum iyonu ve çözünmüş oksijen derişimlerinin fonksiyonu olarak ifade edilen çoklu doğrusal modelle uyum sağlamıştır. Optimum enzim aktivitesi 0.594 IU/ml, ortam koşullan da 20.169 g/L glikoz, 1.924 g/L amonyum iyonu, 4.56 mg/L çözünmüş oksijen derişimi ve 3.31 pH olarak bulunmuştur. Sürekli sistemde elde edilen maksimum süt pıhtılaştırma aktivitesi değerleri ortam pH'ı, glikoz ve çözünmüş oksijen derişimleri ve seyrelme hızının fonksiyonu olan modelle ifade edilmiş, optimum süt pıhtılaştırma aktivitesi 0.837 IU/ml, ortam koşullan da 1.9 g/L glikoz, 3.73 mg/L çözünmüş oksijen, 5.091 pH ve 0.063 gün1 seyrelme hızı olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the milk clotting activity of microbial rennin from a commercial strain ofMucor miehei has been modeled as a function of batch and continuous fermenter parameters, then optimum operational fermenter parameters and milk clotting activity have been determined. In model simulation studies, the milk clotting activity has been expressed in a multiple linear model as a function of initial operational parameters and medium characteristics at the maximum milk clotting activity. First, multiple linear models were formed with single, double, triple etc. interactive combinations of independent variables, then with Systat®, a package programme for linear and nonlinear regression, goodness of fit for related equations and regression coefficients have been determined. Determination coefficient, t and F tests results, p value and the error per parameter were examined to decide the goodness of fit for each model. In model simulation studies of the results, milk clotting activity of rennin enzyme could not have been expressed with a multiple linear function in terms of operational conditions for both batch and continuous fermenter runs. However, multiple linear model studies for fermentation medium characteristics at the maximum milk clotting activity gave satisfactory results and the models with perfect goodness of fit have been derived. Model simulations proved that enzyme production was controlled by fermentation medium characteristics rather than initial operational fermenter parameters. For the batch system, maximum milk clotting activity values fitted in a multiple linear model as function of fermentation medium parameters; pH, D-glucose, ammonium ion and dissolved oxygen concentrations. Optimum medium characteristics yielding 0.594 IU/ml maximum milk clotting activity, have been determined as 20.169 g/L glucose, 1.924 g/L ammonium ion, 4.56 mg/L dissolved oxygen concentrations and 3.31 medium pH. For the continuous system, maximum milk clotting activity has been represented with a multiple linear function expressed in terms of fermentation medium pH, D- glucose and dissolved oxygen concentrations and dilution rate. Optimum conditions yielding maximum milk clotting activity 0.837 IU/ml have been determined at 1.9 g/L D-glucose and 3.73 mg/L dissolved oxygen concentrations, 5.091 medium pH with 0.063 day"1 dilution rate.