Demokrat parti döneminde petrol politikası
Petroleum policy during the democrat party period
- Tez No: 978323
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, Tarih, History of Turkish Revolution, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih, Tarih araştırmacıları, History, History researcher
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Demokrat Parti döneminde (1950-1960) Türkiye'nin petrol politikalarını ele almaktadır. Petrolün Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan tarihsel gelişimi, Demokrat Parti iktidarının enerji politikalarının anlaşılması açısından temel bir zemin oluşturmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nda Musul ve Bağdat petrolleri üzerinde yoğunlaşan imtiyaz mücadeleleri ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Lozan'dan Ankara Antlaşması'na uzanan Musul meselesi, Türkiye'nin petrol konusundaki stratejik duyarlılığının kökenlerini göstermektedir. Atatürk ve İnönü dönemlerinde Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) öncülüğünde gerçekleştirilen arama faaliyetleri, Raman ve Garzan sahalarının keşfi ve dışa bağımlılığı azaltma çabaları Demokrat Parti politikalarının öncülleri olarak değerlendirilmiştir. Demokrat Parti'nin petrol politikaları, özellikle yabancı sermayeyi teşvik eden yasal düzenlemeler ve yeni kurumsal yapılanmalar üzerinden incelenmiştir. 1951 tarihli 5821 sayılı kanun ve 1954 tarihli 6224 sayılı Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu, sektöre yabancı şirketlerin girişini kolaylaştırmıştır. En kritik dönüm noktası, 1954 Petrol Kanunu'nun kabulü olmuştur. Bu kanun, yabancı şirketlere geniş imtiyazlar tanırken, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) kurulmasıyla devletin sektördeki rolü yeniden şekillenmiştir. Sonrasında kanunda yapılan tadilatlar, devlet payı, ruhsatlandırma ve arama bölgelerinin düzenlenmesiyle sistemin işlerliğini sağlamayı hedeflemiştir. Demokrat Parti hükümetleri, petrolü Batı eksenli dış politikanın bir aracı olarak kullanmıştır. Celal Bayar'ın ABD ziyareti ve Amerikan şirketlerinin Türkiye'deki faaliyetleri, bu yaklaşımın göstergesidir. Ayrıca Türkiye petrol konusunda, İran'daki Musaddık hükümetinin petrolü millileştirme girişimleri karşısında Batı yanlısı tutum sergilemesi, Irak ile Musul petrolleri üzerinden yaşanan pay tartışmalarında ise bölgesel dengeleri gözetmiştir. Demokrat Parti'nin petrol politikaları Türkiye'nin ekonomik kalkınma hedefleri ile Batı bloğu içindeki siyasi konumunu pekiştirme çabasının kesişimin de şekillenmiştir. Petrol, bu dönemde yalnızca enerji kaynağı değil, aynı zamanda uluslararası siyasette aktif olarak kullanılan stratejik bir unsur olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines Turkey's petroleum policies during the Democrat Party period (1950–1960). The historical development of petroleum from the Ottoman Empire to the Republic forms a fundamental basis for understanding the energy policies of the Democrat Party era. The concession struggles over the Mosul and Baghdad oil fields in the Ottoman Empire and the Mosul issue that extended from the Treaty of Lausanne to the Ankara Agreement in the early Republican period reveal the roots of Turkey's strategic sensitivity regarding petroleum. The exploration activities carried out under the leadership of the General Directorate of Mineral Research and Exploration (MTA) during the Atatürk and İnönü periods, the discoveries of the Raman and Garzan fields, and the efforts to reduce foreign dependence are evaluated as the precursors of the Democrat Party's petroleum policies. The Democrat Party's petroleum policies are examined primarily through the legal regulations and new institutional structures that encouraged foreign capital. The 1951 Law No. 5821 and the 1954 Law No. 6224 on the Encouragement of Foreign Capital facilitated the entry of foreign companies into the sector. The most critical turning point was the adoption of the 1954 Petroleum Law, which granted extensive privileges to foreign companies while reshaping the state's role in the sector through the establishment of the Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Subsequent amendments to the law aimed to ensure the system's functionality by regulating state shares, licensing, and exploration zones. The Democrat Party governments used petroleum as an instrument of Western-oriented foreign policy. President Celal Bayar's visit to the United States and the operations of American companies in Turkey reflected this orientation. Moreover, Turkey adopted a pro-Western stance toward Iran's nationalization of petroleum under Prime Minister Mossadegh, while balancing regional dynamics in disputes with Iraq over the distribution of Mosul's oil revenues. The petroleum policies of the Democrat Party thus emerged at the intersection of Turkey's economic development goals and its efforts to consolidate its political position within the Western bloc. During this period, petroleum was not merely an energy source but also a strategic instrument actively employed in international politics.