Obez ergenlerde motivasyonel görüşme tekniği kullanımı ve etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the use and effects of motivational interviewing technique in obese adolescents
- Tez No: 978324
- Danışmanlar: PROF. DR. FİRDEVS BAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Halk Sağlığı, Child Health and Diseases, Endocrinology and Metabolic Diseases, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ergenler, Çocuk obezitesi, Adolescents, Pediatric obesity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergen Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, geleneksel diyet tedavisine yanıt vermeyen obez ergenlerde, motivasyonel görüşme (MG) destekli yaklaşımın kilo yönetimi ve yaşam tarzı parametreleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve SBÜ Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Ergen Sağlığı Polikliniklerine başvuran, 10–18 yaş arası, en az 6 aydır diyet takibinde olmasına rağmen kilo verememiş ve motivasyonel kararsızlık gösteren 100 obez ergen çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara 15–45 dakika süren, 3 ile 6 seans arasında bireysel MG uygulamaları gerçekleştirilmiş ve süreç eş zamanlı olarak diyetisyen takibi ile desteklenmiştir. Müdahale öncesi ve 6. ay sonunda vücut kitle indeksi (VKİ), VKİ Z-skoru, bel çevresi, günlük ekran süresi ve haftalık egzersiz süresi gibi parametreler ölçülmüştür. Veriler SPSS (Version 22 for Windows, SPSS Inc, Chicago, IL, USA) ile analiz edilmiştir. Bulgular: Müdahale öncesi ortalama VKİ 31,7 ± 4,6 iken, 6. ay sonunda 28,0 ± 4,34 gerilemiş; ortalama VKİ Z-skoru ise 2,6 ± 0,6'den 1,9 ± 0,7 'e düşmüştür (her ikisi için p<0,001). Ortalama bel çevresi 91,3 ± 11,5 cm'den 84,5 ± 11,1 cm'ye azalmıştır (p<0,001). Günlük ekran süresi ortalama 5,3 ± 1,8 saatten 3,2 ± 1,2 saate düşmüş; günlük egzersiz süresi 7,9 ± 10,9 dakikadan 34,5 ± 17,3 dakikaya yükselmiştir (her biri için p<0,001). Müdahale sonunda katılımcıların %54'ü obezite tanı eşiğinin altına inmiştir. Sonuç: Motivasyonel görüşmenin diyete entegre edilerek uygulanması; sadece kilo kaybını değil, aynı zamanda sedanter davranışları azaltmayı, fiziksel aktiviteyi artırmayı ve genel yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmeyi sağlayan çok yönlü ve etkili bir müdahale biçimidir. Elde edilen bulgular, ergen obezitesinin yönetiminde psikososyal temelli, bireyselleştirilmiş yaklaşımların gerekliliğini güçlü biçimde desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of a motivational interviewing (MI)-supported approach on weight management and lifestyle parameters in obese adolescents who had not responded to conventional dietary treatment. Methods: The study included 100 obese adolescents aged 10–18 years who had been followed for at least six months with dietary support but failed to achieve weight loss and exhibited motivational ambivalence. Participants were recruited from the Adolescent Health Clinics of Istanbul University Faculty of Medicine and SBÜ Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital. Each participant received 3 to 6 individual MI sessions lasting 15–45 minutes, in parallel with regular follow-ups by a pediatric dietitian. Body mass index (BMI), BMI Z-score, waist circumference, daily screen time, and weekly exercise duration were measured before and at the end of the 6-month intervention. Data were analyzed using SPSS version 21.0. Results: Mean BMI decreased from 31.7 ± 4.6 to 28.0 ± 4.34, and BMI Z-score decreased from 2.6 ± 0.6 to 1.9 ± 0.7 (p<0.001 for both). Waist circumference decreased from 91.3 ± 11.5 cm to 84.5 ± 11.1 cm (p<0.001). Daily screen time declined from 5.3 ± 1.8 hours to 3.2 ± 1.2 hours, and daily exercise time increased from 7.9 ± 10.9 minutes to 34.5 ± 17.3 minutes (p<0.001 for all). At the end of the intervention, 54% of participants no longer met the clinical criteria for obesity. Conclusion: Incorporating motivational interviewing into dietary treatment constitutes an effective and multidimensional intervention that not only promotes weight loss but also reduces sedentary behavior, increases physical activity, and supports general lifestyle changes. The findings strongly support the necessity of psychosocially based, individualized approaches in the management of adolescent obesity.