Hibrit risk değerlendirme yöntemiyle kalsit üretim sektöründe davranış odaklı güvenlik yönetim sistemi geliştirilmesi
Development of a behavior-based safety management system in the calcite production sector using a hybrid risk assessment method
- Tez No: 978325
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Davranış odaklı yaklaşım, İş güvenliği, Behavior based approach, Work safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Çalışma, kalsit üretim sektöründe çalışan uzmanların bakışı ile davranış odaklı güvenlik yönetimi sistemi oluşturmayı amaçlamaktadır. Sektöre ait kök nedenleri belirlemek amacıyla derinlemesine görüşme ile uzman görüşüne başvurulmuştur. Bu doğrultuda, Çalışan-Saha Çalışmaları-Yönetim ile tema oluşturulmuştur. Temaya uygun sorular, 5 farklı uzman görüşünden sonra oluşturulmuş ve 1 pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulama sonrası cevapların es geçilmemesi adına sorulara ekleme yapılarak, son halini almıştır. Görüşüne başvurulan 8 iş güvenliği uzmanı, yalnızca kalsit üretim tesislerinde çalışmış veya çalışmakta olma şartını sağlamaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak, farklı sektörlerde çalışan iş güvenliği uzmanı görüşüne yer verilmemiştir. Yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen veriler, yönlendirilmiş nitel içerik analizi ile incelenmiştir. Ve MAXQDA 2020 programı ile görselleştirilmiştir. Kök nedenlere yönelik kod sistemi oluşturulmuş ancak uzman yanıtlarına göre kod ağırlık ataması yapılmamıştır. Kategoriler kriter olarak, kodlar ise alt kriter olarak, aynı uzmanların görüşüne sunulmuş ve AHP yöntemiyle ağırlıklandırılmıştır. En yüksek değeri, sahada ölçüm alırken, bakım-onarım onu takip etmektedir. Yönetimce en yüksek değer güvenlik kültürü, çalışan için ise risk körlüğü ve dikkatsizlik olarak ortaya çıkmaktadır. Kök nedenlerle AHP-Fine-Kinney hibrit risk değerlerlendirilmesi oluşturulmuştur. Böylece, farklı tehlike gruplarını kapsayan ve her bir kök neden ayrı ayrı oluşturulmuş öneriler listeleri elde edilmiştir. Önceki çalışmalar incelendiğinde, kalsit üretim tesisleri ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği temelinde bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışma, yöntem akışı yönüyle de önceki çalışmalardan farklılık göstermektedir. Bu nedenle, literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to create a behavior-oriented safety management system from the perspective of employees in the calcite production sector. In order to determine the root causes of the sector, expert opinions were sought through interviews. In this context, it includes the theme of Employee-Field Studies-Management. Questions appropriate to the theme were created after 5 different expert opinions and 1 pilot application was conducted. After the pilot application, some of the answers were added and finalized so that they would not be overlooked. The 8 occupational safety experts whose opinions were sought only met the condition of working or having worked in calcite production facilities. In accordance with the purpose of the research, the opinions of occupational safety experts working in different sectors were not included. The data obtained with the semi-structured interview system were analyzed with directed qualitative content analysis. And visualized with MAXQDA 2020 program. A code system was created for root causes, but code weight assignment was not made according to expert responses. Categories were presented to the same experts as criteria, codes as sub-criteria, and weighted with AHP method. The highest value is taken in the field, followed by maintenance and repair. The highest value is safety culture for management, and risk blindness and carelessness for employees. AHP-Fine-Kinney hybrid risk assessments were created for root causes. Thus, lists of suggestions covering different hazard groups and each root cause created separately were obtained. When previous studies were examined, no study was found on the basis of occupational health and safety related to calcite production facilities. The study also differs from previous studies in terms of method flow. Therefore, it is thought to contribute to the literature.