Voleybol hakemlerinin iletişim becerilerinin ve problem çözme becerilerinin incelenmesi
Investigation of communication skills and problem solving skills of volleyball referees
  1. Tez No: 978333
  2. Yazar: YASİN KOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hakemlik, İletişim, Problem Çözme, Voleybol, Volleyball, Communication, Refereeing, Problem Solving
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de görev yapan voleybol hakemlerinin iletişim ve problem çözme becerilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma betimsel bir araştırmadır. Örneklem grubunu araştırmaya gönüllü katılan 87 kadın, 220 erkek olmak üzere toplam 307 voleybol hakemi oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri online olarak elde edilmiştir. Araştırmada demografik bilgi formu, iletişim becerisi ölçeği ve problem çözme ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilmiş olan verilerin çözümlenmesi için SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin çarpıklık basıklık değerlerine bakılmış ve verilerin normal dağıldığı sonucuna ulaşılmıştır. İkili grupların birbirleriyle karşılaştırılmalarında analiz yöntemlerinden t-testi, ikiden fazla grupların birbirleriyle karşılaştırılmalarında tek yönlü anova analiz yönteminden, iletişim becerisi ile problem çözme becerisi arasındaki ilişki için ise pearson korelasyon analiz yönteminden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre 39 yaş ve üstü hakemler diğer yaş gruplarına göre problem çözmede daha düşük beceriye sahiptir. Lisans ve lisansüstü mezunlar, lise mezunlarına göre problem çözme becerisinde daha yüksek puanlar almıştır. Bekar hakemler, evli hakemlere göre problem çözme becerisinde daha yüksek puanlar almıştır. Bir sezonda 20 ve altı görev alan hakemler, 21 ve üstü görev alan hakemlere kıyasla problem çözme becerisinde daha yüksek puanlar almıştır. Lisans mezunları, lise mezunlarına göre iletişimin EDSO ve İKİ alt boyutlarında daha yüksek puanlar almıştır. Erkek hakemler, kadın hakemlere göre iletişim becerileri ölçeğinin İİTB alt boyutunda daha yüksek puanlar almıştır. Bir sezonda alınan görev sayısına göre de 21 ve üzeri görev alanlar, 20 ve altı görev alanlara göre iletişim becerileri ölçeğinin İKİ alt boyutunda daha yüksek puanlar almıştır. İletişim becerisi ile problem çözme becerisi arasında orta düzey negatif ilişki bulunmuştur. İletişim becerisi artıkça problem çözme becerisi azalmaktadır. Sonuç olarak yapılan bu araştırmaya göre hakemlerin iletişim ve problem çözme becerilerinin hakem klasmanı, yaşadıkları yer, hakemlik yılı, hakemlik öncesi voleybol oynayıp oynamama değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı olmadığı; cinsiyet, yaş, medeni durum, yıllık görev sayısı ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre ise istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the communication and problem-solving skills of volleyball referees working in Turkey. This is a descriptive study. The sample consisted of 307 volleyball referees, 87 female and 220 male, who volunteered to participate in the study. Data for the study were obtained online. A demographic information form, a communication skills scale, and a problem-solving scale were used in the study. SPSS 26.0 was used to analyze the data obtained from the scales. The data were examined for skewness and kurtosis, and a normal distribution was determined. A t-test was used to compare paired groups, a one-way ANOVA was used to compare more than two groups, and a Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between communication skills and problem-solving skills. The analysis results showed that referees aged 39 and over had lower problem-solving skills than other age groups. Those with undergraduate and graduate degrees scored higher in problem-solving skills than high school graduates. Single referees scored higher on problem-solving skills than married referees. Referees who officiated 20 or fewer times a season scored higher on problem-solving skills than referees who officiated 21 or more times. Undergraduate referees scored higher on the EDSO and IKI subscales of communication than high school graduates. Male referees scored higher on the IITB subscale of the communication skills scale than female referees. Considering the number of tasks undertaken in a season, those who took 21 or more tasks received higher scores in TWO sub-dimensions of the communication skills scale compared to those who took 20 or less tasks. A moderate negative correlation was found between communication skills and problem-solving skills. As communication skills increase, problem solving skills decrease. As a result, according to this research, it was found that the communication and problem-solving skills of the referees were not statistically significant according to the variables of referee classification, place of residence, year of refereeing, whether they played volleyball before refereeing; but there was a statistically significant difference according to the variables of gender, age, marital status, number of duties per year and level of education.