Controlled release of riboflavin from alginate-clay composites prepared by an indirect encapsulation method
Aljinat-argil kompozitlerinde knisel bir kaplama yöntemiyle hazırlanan riboflavinin kontrollü salımı
- Tez No: 978384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KAYGUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Kimya, Biotechnology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aljinatlar, Kontrollü salım, Montmorillonit, Alginates, Controlled release, Montmorillonite
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
Özet
Riboflavin, enerji üretimi ve metabolik mekanizmalar için önemli olup, temel bir element olarak kabul edilir. Aljinat ve montmorillonit, doğal yapıları, biyouyumlulukları ve formülasyondan aktif bileşenleri kontrollü şekilde salabilme özellikleri nedeniyle biyotabanlı taşıyıcılar olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yüksek jel oluşturma kapasitesine sahip sodyum aljinat ve montmorillonit (MMT) kullanılarak, kalsiyum iyonlarına bağlanmış. karboksimetilselüloz (CMC) varlığında riboflavin için bir kontrollü salım sistemi geliştirmektir. Hedef, sürdürülebilir ve biyouyumlu bir sistem aracılığıyla riboflavinin stabilitesini ve biyoyararlanımını artırmaktır. Kürelerin salım kinetiği. ve kapsülleme verimliliği, yapay gastrointestinal ortamda incelenmiştir. Sonuçlar, riboflavinin hidrojel matris içinde kapsüllenmesinin, sıfırıncı dereceden kinetiğe uyan, sürekli ve dengeli bir salım sağladığını ve pH koruması sunduğunu göstermektedir. Bu çalışmada geliştirilen formül, ilaç ve gıda endüstrileri başta olmak üzere, yüksek verimli ambalaj çözümleri gibi birçok alanda önemli bir uygulama potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Riboflavin is important for energy production and metabolic mechanisms and is considered an essential element. Alginate and montmorillonite are natural materials used as bio-based carriers due to their inherent properties. biocompatibility, and the ability to release active ingredients from the formulation in a controlled release. This study aimed to develop a controlled-release system for riboflavin using an encapsulation method using sodium alginate, which has high gelling properties, and montmorillonite (MMT), in the presence of carboxymethylcellulose (CMC), bound to calcium ions. The goal was to improve stability and bioavailability through a sustainable and biocompatible system. The release kinetic and encapsulation efficiency of beads were examined in simulated gastrointestinal media. The results. show that hydrogel matrix encapsulation of riboflavin ensures a sustained release rate and good pH protection, following zero-order kinetics. The formula in this study has a significant potential for applications in the pharmaceutical and food industries, as well as high-efficiency packaging solutions.