Yeşil inovasyonun sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi ve çevresel performans ile ilişkisi: İnşaat sektöründe yeşil rekabet avantajı yaratma üzerine bir araştırma
The impact of green innovation on green supply chain management and enviromental performance: A research on creating green competitive advantage in construction industry
  1. Tez No: 978402
  2. Yazar: NEVRA SANİYE GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil tedarik zinciri, Green supply chain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Ülkelerin çevreyi korumaya yönelik politikaları ve kanuni düzenlemeler özellikle işletmeler üzerinde baskı oluşturmaktadır. İnşaat sektörü, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde birçok farklı ihtiyacı doğrudan veya dolaylı olarak karşıladığı için önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle inşaat için gerekli malzemelerin üretimini, sevkiyatını talep ederek ticari hareketliliği de desteklemektedir. Küresel değişimler, enerji kaynaklarının tükenme kaygısı, iklim değişikliği, çevre odaklı yaklaşımlar, inşaat sektörü üzerinde de değişim baskısı oluşturmaktadır. Çevre dostu binaların inşasına ek olarak inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin üretim süreçlerinin sürdürülebilirlik kriterlerine göre düzenlenmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu araştırmanın amacı inşaat sektörünün yapısı ve çevreye etkileri sebebi ile çevre odaklı uygulamaların bu sektörde yerleştirilmesini sorgulamak ve yeşil inovasyonla sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi ilişkisini ortaya koymaktır. Ayrıca bu ilişkinin çevresel performans ve sürdürülebilir rekabet avantajına etkisini literatüre uygun olarak geliştirilmiş öngörülen modelle incelemektir. İstanbul'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren 209 firmadan toplanan anketlerin analizinde Yapısal Eşitlik Modeli yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, model kapsamında önerilen hipotezlerin tamamını desteklemiş; yeşil inovasyonun sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimine olumlu, yeşil inovasyonun ise çevresel performansa anlamlı ve olumlu etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yeşil inovasyonun yeşil rekabet avantajı üzerindeki etkisi de anlamlı bulunmuştur. Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminin çevresel performansa etkisinin pozitif çıkması, çevresel performans ile yeşil rekabet avantajı arasında çift yönlü bir ilişkinin varlığı araştırmanın dikkat çekici bulgularındandır.
Özet (Çeviri)
Government policies and legal regulations aimed at environmental protection increasingly place pressure on businesses. The construction sector plays a vital role in developing economies by meeting various direct and indirect needs and promoting commercial activity through the demand for material production and logistics. However, global transformations, concerns over resource depletion, climate change, and environmental awareness are driving the need for change in this sector. Beyond constructing eco-friendly buildings, there is now a requirement for the production processes of construction materials to align with sustainability criteria. This study aims to examine the integration of environmentally focused practices within the construction industry and to reveal the relationship between green innovation and sustainable supply chain management. Moreover, it explores how this relationship influences environmental performance and sustainable competitive advantage through a literature-based model. Data were collected from 209 companies in Istanbul's construction sector and analyzed using Structural Equation Modeling. The findings support all of the proposed hypotheses, showing that green innovation positively affects sustainable supply chain management and environmental performance. It also has a significant impact on green competitive advantage. Additionally, sustainable supply chain management enhances environmental performance, and a two-way relationship exists between environmental performance and green competitive advantage.