Akut pulmoner embolide BUN/Albümin oranı mortalite belirteci olarak kullanılabilir mi?
Can the blood ürea nitrogen to serum albumin ratio be used as a mortality marker in acute pulmonary embolism?
- Tez No: 978403
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLRÜ POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: BUN/albümin oranı, mortalite, pulmoner tromboembolizm, BUN/albumin ratio, mortality, pulmonary thromboembolism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pulmoner tromboembolizm (PTE); klinik olarak en sık derin ven trombozunun (DVT) bir komplikasyonu olarak karşımıza çıkar. Akut PTE farklı klinik seyirlerde karşımıza çıkabilmekte, prognozu ise ayaktan tedaviden mortaliteye kadar değişkenlik gösterebilmektedir. BUN/albümin oranı biyokimyasal bir parametre olup, hastaların genel sağlık durumu ve prognozu hakkında fikir veren önemli bir göstergedir. Çalışmamızın amacı akut PTE'de serum BUN/albümin oranının 1 yıllık mortaliteyi öngörmedeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2015 ile 31.12.2023 tarihleri arasında hastanemize başvuran ve akut PTE tanısı alan 1060 hastanın poliklinik anamnezleri, yatış epikrizleri, laboratuvar verileri ve görüntülemeleri hastane yönetim bilgi sisteminden retrospektif olarak tarandı. 18 yaş altında, gebe, laboratuvar ve/veya radyolojik görüntüleme tetkiklerinde eksiklik olan hastalar dışlandı ve çalışmaya 237 hasta dahil edildi. Hastaların cinsiyet, yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi, hemogram, biyokimya, DVT ve geçirilmiş emboli öyküsü, sPESI skoru ve ölüm tarihleri kaydedildi. Araştırmanın birincil sonlanım noktası 1 yıllık mortalite olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 237 olgunun verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların %54,7'si (n=129) erkek, %45,3'ü (n=107) kadındı. Yaş ortalaması 59,5±12,6 yıl, yaş aralığı ise 32-89 yıl idi. VKİ ortalaması 27,61±6,64 kg/m2olarak belirlendi. 1 yıllık sağkalıma bakıldığında hastaların %19,1'i (n=45) hayatını kaybederken, %80,9'u (n=191) sağ olarak takip edildi. BUN/albümin oranı için en uygun kesim değeri 7,32 olarak bulundu. Çok değişkenli sağkalım analizinde BUN/albümin >7,32 olan hastaların mortalite riskinin BUN/albümin ≤7,32 olan hastalara göre 3,07 kat fazla olduğu belirlendi (HR=3,07, %95 CI=1,42-6,63, p=0,004). Sonuç: Akut PTE hastalarında BUN/albümin oranının yüksek olması mortalite artışı ile ilişkili bulundu (p<0,001). BUN/albümin oranı dışında yüksek sPESI, PDW yüksekliği, HTC düşüklüğü, ileri yaş, MCV düşüklüğü ve yüksek platelet/lenfosit oları mortalite için bağımsız risk faktörü olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute pulmonary thromboembolism (PTE); most commonly presents clinically as a complication of deep vein thrombosis (DVT). Acute PTE can present with different clinical courses, and its prognosis can range from outpatient treatment to mortality. Blood urea nitrogen to serum albümin (BUN/albümin) ratio is a biochemical parameter that provides valuable information regarding patients' overall health status and prognosis. The aim of our study was to investigate the prognostic significance of the serum BUN/albumin ratio in predicting 1-year mortality in patients with acute PTE. Materials and Methods: The outpatient clinic histories, admission reports, laboratory data, and imaging studies of 1060 patients who were admitted to our hospital between January 1, 2015, and December 31, 2023, and diagnosed with acute PTE were retrospectively reviewed in the hospital management ınformation system. Patients under 18 years of age, pregnant women, and those with incomplete laboratory and/or radiologic imagings were excluded, and 237 patients were included in the study. The gender, age, height, weight, body mass index, complete blood count, biochemical parameters, history of deep vein thrombosis (DVT) and previous embolism, sPESI score, and date of death were recorded from patients included in the study. The primary endpoint of the study was 1-year mortality. Results: Data from 237 patients included in the study were retrospectively analyzed. 54.7% (n=129) of the patients were male and 45.3% (n=107) were female. The mean age was 59.5±12.6 years, and the age range was 32-89 years. The mean BMI was 27.61±6.64 kg/m². Regarding 1-year survival, 19.1% (n=45) of patients died, while 80.9% (n=191) were followed up alive. The optimal cut-off value for the BUN/albumin ratio was found to be 7,32. Multivariate survival analysis determined that patients with BUN/albumin >7,32 had a 3.07-fold increased risk of mortality compared to patients with BUN/albumin ≤7,32 (HR=3.07, 95% CI=1.42-6.63, p=0.004). Conclusion: A higher BUN/albumin ratio was significantly associated with increased mortality in patients with acute PTE (p<0.001). In addition to the BUN/albumin ratio, high sPESI scores, elevated PDW, low HTC, older age, low MCV, and elevated platelet/lymphocyte ratio were also identified as independent risk factors of mortality.