Kırşehir il milli eğitim müdürlüğüne bağlı mevcut betonarme binaların deprem performans analizinin yapılması ve güçlendirme uygulamaları
Earthquake performance analysis and strengthening applications of existing reinforced concrete buildings from Kirşehir provincial education directorate
  1. Tez No: 978405
  2. Yazar: VAHİT SEYFİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSTAFA ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme perdeler, Betonarme yapılar, Güçlendirme, Reinforced concrete shear walls, Reinforced concrete structures, Strengthening
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda ülkemizde meydana gelen depremler, mevcut yapı stoklarının depreme karşı dayanıklılığının sorgulanmasını zorunlu kılmıştır. Özellikle Türkiye'nin büyük bir kısmının aktif fay hatları üzerinde yer alması sonucunda meydana gelecek depremlerde can ve mal kaybını minimum seviyeye indirmek adına, mevcut binaların performanslarının değerlendirilmesini ve güçlendirilmesini kaçınılmaz hâle getirmiştir. Bu çalışma, deprem performans analizi sonucu güçlendirme ihtiyacı olan iki adet betonarme okul binasının deprem performanslarının iyileştirilmesini sağlamak için yapılan müdahaleleri, müdahaleler sırasında hangi adımların izlendiğini ve sahada uygulama aşamalarının gösterilmesini amaçlamaktadır. Araştırma, Kırşehir'de bulunan iki okul binasının güçlendirme yöntemlerini incelemektedir. Öncelikle, farklı geometrilere sahip bu yapıların mevcut durumları belirlenmiş; zemin etüt çalışmaları, alınan numuneler üzerindeki testler ve yapısal özellikler doğrultusunda STA4CAD yazılımı kullanılarak detaylı analizler gerçekleştirilmiştir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY-2018) çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda, binaların olası deprem senaryoları altındaki performans seviyeleri belirlenmiş ve her iki yapının da güçlendirilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Güçlendirme yöntemlerinin seçimi sırasında fayda-maliyet oranı gibi kritik parametreler göz önünde bulundurulmuş, ekonomik verimlilik ile yapısal güvenlik arasındaki denge sağlanmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında, mevcut yapısal analiz varsayımlarının sonuçlar üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde ortaya konmuş; bu kapsamda yapılan değerlendirmelerin sadece incelenen yapılar için değil, benzer özelliklere sahip kamu binaları için de yol gösterici olması hedeflenmiştir. Bu araştırma, sadece örnek yapıların güvenliğini artırmayı değil, aynı zamanda benzer özelliklere sahip kamu yapılarının değerlendirilmesine ışık tutmayı, yerel yönetimler ve mühendisler için sürdürülebilir bir güçlendirme yaklaşımı geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The earthquakes that have occurred in our country in recent years have made it necessary to question the earthquake resistance of existing building stocks. Especially since a large part of Turkey is located on active fault lines, it has become inevitable to evaluate the performance of existing buildings and strengthen them in order to minimize the loss of life and property in the event of an earthquake. This study aims to show the interventions made to improve the earthquake performance of two reinforced concrete school buildings that needed strengthening as a result of the earthquake performance analysis, the steps followed during the interventions and the application stages in the field. The research examines the strengthening methods of two school buildings located in Kırşehir. First of all, the current status of these structures with different geometries was determined; detailed analyzes were carried out using STA4CAD software in line with ground survey studies, tests on samples taken and structural features. As a result of the evaluations made within the framework of the Turkish Building Earthquake Code (TBDY-2018), the performance levels of the buildings under possible earthquake scenarios were determined and it was determined that both structures needed to be strengthened. During the selection of reinforcement methods, critical parameters such as the benefit-cost ratio were taken into consideration, and a balance was tried to be achieved between economic efficiency and structural safety. Within the scope of the study, the effect of existing structural analysis assumptions on the results was revealed in detail; within this scope, the evaluations made were aimed to be guiding not only for the examined structures but also for public buildings with similar characteristics. This research aims not only to increase the safety of sample structures, but also to shed light on the evaluation of public buildings with similar characteristics, and to develop a sustainable reinforcement approach for local governments and engineers.