İçeceklerde iyon kromatografisi ile anyon ve katyon tayini
Anion and cation determination by ion chromatography in beverages
- Tez No: 978406
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜRGE AŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İyon kromatografisi, anyon analizi, katyon analizi, meyve suyu, Ion chromatography, anion analysis, cation analysis, fruit juice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
Özet
Meyve suları, hem besin değeri hem de sağlık açısından önemli bir içecektir. Meyve türlerine ve işleme yöntemlerine bağlı olarak içeriklerinde bulunan iyonlar değişiklik göstermektedir. Ev yapımı meyve suları genellikle doğal mineraller açısından zenginken, ticari ürünlerde katkı maddeleri ve işleme süreçleri bu içeriği etkileyebilmektedir.Bu çalışmada, iyon kromatografisi yöntemi kullanılarak meyve sularında iyon analizi yapılmıştır. Çalışmalarda anyon analizi için hareketli faz olarak : 6 mM Na₂CO₃ + 1.0 mM NaHCO₃ çözeltisi, katyon analizi için hareketli faz olarak 20 mM MSA(Metansülfonik Asit) çözeltisi kullanılmıştır. İyonlar kondüktometrik dedektör ile izlenmiştir.Yöntemin kullanılabilirliğini kanıtlamak amacı ile uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen parametreler incelenmiştir. Yöntemin doğrusal alanı 0,99 üzerinde regresyon katsayısı ile katyonlar için 0,05-10 mg/mL, Anyonlar için 0,1-50 mg/mL olarak bulunmuştur. Tekrarlanabilirlik ve laboratuvar içi tekrar üretilebilirlik paremetrelerinin incelemelerinde %2 nin altında bağıl standart sapma elde edilmiştir. Doğruluk çalışmalarında %95-105 arasında geri kazanımlar elde edilmiştir. Yöntemin tespit limiti; anyonlar için 0,05 mg/mL'in, katyonlar için 0,02mg/mL, miktar belirleme limiti anyonlar için 0,1mg/mL katyonlar için 0,05 mg/mL altında bulunmuştur. İyon kromatografisi yöntemi ev yapımı ve ticari portakal, elma ve vişne sularında bulunan Na⁺, K⁺, Ca²⁺, Mg²⁺ gibi katyonlar ile Cl⁻, NO₃⁻, SO₄²⁻, PO₄³⁻, F⁻ gibi anyonlar incelenerek mineral içeriği belirlenmiştir. Meyve suyu türlerine göre iyon konsantrasyonları karşılaştırılmıştır. Çalışmalar sonucunda, incelenen elma, portakal ve vişne sularında belirlenen iyon türleri açısından ev yapımı, katkılı ve katkısız ticari örnekler arasında belirgin bir farklılık gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Fruit juices are important beverages in terms of both nutritional value and health. Depending on the type of fruit and the processing methods, the types and amounts of ions they contain may vary. Homemade fruit juices are generally rich in natural minerals, whereas additives and industrial processing can affect the mineral content of commercial products. In this study, ion analysis was carried out in fruit juices using the ion chromatography method. For anion analysis, a mobile phase consisting of 6 mM Na₂CO₃ + 1.0 mM NaHCO₃ solution was used, while for cation analysis, a 20 mM MSA (methanesulfonic acid) solution was employed. Ions were monitored using a conductometric detector. To demonstrate the applicability of the method, parameters established by international organizations were examined. The linear range of the method was found to be 0.05–10 mg/mL for cations and 0.1–50 mg/mL for anions, with correlation coefficients above 0.99. In evaluations of repeatability and within-laboratory reproducibility, relative standard deviations (RSD) were found to be below 2%. In accuracy studies, recovery rates were determined to be between 95% and 105%. The limit of detection (LOD) was found to be below 0.05 mg/mL for anions and 0.02 mg/mL for cations. The limit of quantification (LOQ) was below 0.1 mg/mL for anions and 0.05 mg/mL for cations. Using ion chromatography, the mineral content of homemade and commercial orange, apple, and sour cherry juices was determined by analyzing cations such as Na⁺, K⁺, Ca²⁺, and Mg²⁺, as well as anions such as Cl⁻, NO₃⁻, SO₄²⁻, PO₄³⁻, and F⁻. Ion concentrations were compared based on the type of fruit juice. As a result of the study, no significant differences were observed among homemade, additive-containing, and additive-free commercial samples in terms of the types of ions identified in apple, orange, and sour cherry juices.