Cumhuriyet dönemi su politikası (1923-1950)
Water policy in the Republican period (1923-1950)
- Tez No: 978417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULAZİZ KARDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Barajlar, Hidroelektrik santralleri, Sulama, Taşkınlar, Dams, Hydroelectric power plants, Irrigation, Floods
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
Özet
Cumhuriyet Dönemi'nde bayındırlık, sağlık ve iktisadi alanda önemli adımlar atılmıştır. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kalkınmayı sağlamak amacıyla sulama ve ıslah faaliyetlerine de girişilmiştir. Suyun sağladığı imkanlardan yararlanılamadığından bazı bölgelerde kuraklık sorunu ortaya çıkmıştır. Suların izole edilememesi, sıtma hastalığına yol açarken tarım alanlarının da daralmasına sebep olmuştur. Hastalığın yayılmasına engel olmak gayesiyle bataklıklar kurutularak sinekler yok edilmiştir. Taşkınlarla mücadele projeleri ve beşer yıllık kalkınma programları hazırlanmıştır. Taşkınları engellemek amacıyla seddeler yapılarak su altında kalan araziler, tarımsal alana dönüştürülmüştür. Şehirlerin planlaması yapılırken de bataklık suları, su alt yapılarına akıtılmıştır. Sulama ve içme suyu temini için barajlar inşa edilmiştir, yapılan barajlar süreç dahilinde geliştirilmiş; elektrik üretimi için de uygun hale getirilmiştir. Su gücünden yararlanmak amacıyla hidroelektrik üretimine yönelim artmıştır. Avrupa'nın su ve elektrik politikası yakından takip edilmiştir. Bu amaçla yurt dışından Alman bilim adamları Türkiye'ye davet edilmiştir. Halkı, su kullanımı yönünde uyarıcı konferanslar düzenlenmiş; devlet bu yönde planlama yapmıştır. Enerji, içme ve sulama alanının dışında ulaşım ve taşımada da sulardan istifade edilmiştir. Ulaşımın yoğun olarak yapıldığı yer Van Gölü olup bunun dışında Meriç Nehri'nde denize yakın alanlarda ulaşım faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Kızılırmak'ta taşımacılık yapılması için incelemeler başlatılmıştır. Dicle Nehri üzerinde Ergani bakır taşımacılığı için çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the Republican Period, important steps were taken in the fields of public works, health and economy. Irrigation and rehabilitation activities were also undertaken in order to ensure the development that Turkey needed. Since the opportunities provided by water could not be utilized, drought problems arose in some regions. The failure to isolate water caused malaria and also caused agricultural lands to shrink. In order to prevent the spread of the disease, the swamps were dried and the flies were eliminated. Flood control projects and five-year development programs have been prepared. In order to prevent floods, dikes were built and the lands that were under water were converted into agricultural areas. While planning the cities, swamp waters were channeled into water infrastructures. Dams were built for irrigation and drinking water supply, and the dams were developed over time and made suitable for electricity generation. There has been an increased tendency towards hydroelectric production in order to benefit from water power. Europe's water and electricity policy has been closely followed. For this purpose, German scientists from abroad were invited to Turkey. Conferences were held to warn the public about water usage, and the state made plans in this direction. Apart from energy, drinking and irrigation, water has also been used in transportation and transport. The most intensive transportation area is Lake Van, and apart from this, transportation activities are carried out in areas close to the sea on the Meriç River. Studies have been initiated for transportation on the Kızılırmak River. Work was carried out on the Tigris River for Ergani copper transportation.