Aile danışmanlığı ve eğitimi yüksek lisans programlarının geliştirilmesine yönelik nitel bir araştırma
A qualitative research on the development of family counseling and education master's programs
  1. Tez No: 978416
  2. Yazar: DİLEK KUMRAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFÜ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile danışmanlığı, aile danışmanlığı eğitimi, lisansüstü eğitim, süpervizyon, Family counseling, family counseling education, graduate education, supervision
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de aile danışmanlığı eğitimi yüksek lisans programı ilk kez 2003 yılında başvuru almaya başlamış ve 2012 yılında yürürlüğe giren ADM Yönetmeliği ile birlikte hızlı bir şekilde devlet ve vakıf üniversitelerinde yaygınlaştırılmıştır. Bununla birlikte üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ve MEB'e bağlı kurumlar da bu alanda sertifika vermektedirler. Aile danışmanlığı eğitimi alanında yaşanan bu gelişmeler memnuniyet verici olmakla birlikte verilen eğitimlerin niteliğinin sorgulanmasını da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de aile danışmanlığı alanında verilen yüksek lisans eğitimlerinin mevcut durumunu incelemek ve bu alandaki eğitimin geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen tercih edilmiş, aile danışmanlığı eğitimine ilişkin farklı ve ortak görüşlerin derinlemesine analiz edilmesi hedeflenmiştir. Örneklem grubunu 4 akademisyen, 4 öğrenci, 4 sahada aktif çalışan aile danışmanı ve 4 politika yapıcı olmak üzere toplam 16 katılımcı oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanan veriler MAXQDA 2024 programı kullanılarak içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analiz süreci sonucunda, aile danışmanlığı yüksek lisans programlarına ilişkin toplam 5 tema, bu temaların altında 16 kategori ve 96 kod belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, Türkiye'deki aile danışmanlığı yüksek lisans programlarının akredite edilerek standart bir yapıya kavuşturulması, toplumsal değişimlere uyum sağlayacak şekilde güncellenmesi ve multidisipliner bir yaklaşımla yeniden yapılandırılması gerektiğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda yasal altyapının güçlendirilmesi, öğretim elemanlarının teorik ve pratik yeterliliklerine dair kriterlerin belirlenmesi, sertifika programlarının denetlenerek nitelikli bir yapıya kavuşturulması veya yüksek lisans programlarının teşvik edilmesi, uygulama ve süpervizyon süreçlerinin hem niceliksel hem de niteliksel olarak güçlendirilmesi de araştırmanın sonuçları arasındadır. Araştırmanın aile danışmanlığı eğitimi veren kurumlara ve politika yapıcılara yol gösterici olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The master's program in family counseling education in Turkey first began accepting applications in 2003 and was rapidly expanded to state and foundation universities with the ADM Regulation that came into effect in 2012. Alongside these programs, university continuing education centers and institutions affiliated with the Ministry of National Education have also introduced certificate-based training in this field. While these developments in family counseling education are promising, they also raise questions regarding the quality of the training provided. The purpose of this study is to examine the current status of master programs in family counseling in Turkey and to offer recommendations for their further development. A phenomenological design, a qualitative research method, was employed in the study, aiming to provide an in-depth analysis of diverse and shared perspectives on family counseling education. The sample consisted of 16 participants, including four academics, four students, four field-active family counselors, and four policymakers. Data collected through semi-structured interviews were analyzed using content analysis with the MAXQDA 2024 program. As a result of the analysis, 5 themes, 16 categories under these themes, and 96 codes related to family counseling master's programs were identified. The findings indicate that family counseling master's programs in Turkey need to be accredited and standardized, updated to adapt to societal changes, and restructured with a multidisciplinary approach. The research also highlights the need to strengthen the legal framework, define criteria regarding the theoretical and practical competencies of faculty members, either monitor certification programs to ensure quality or encourage participation in master's-level training, and enhance both the scope and quality of practice and supervision processes. The research is intended to guide institutions providing family counseling training and policymakers.