Revealing pre-service language teachers' classroom emotions and their emotion regulation strategies: Vignette-based research in Turkiye
Hizmet öncesi yabancı dil öğretmeni adaylarının sınıf içi duygularının ve duygu düzenleme stratejilerinin ortaya çıkarılması: Türkiye'de vinyet temelli bir araştırma
  1. Tez No: 978471
  2. Yazar: HAVVA DİLEK ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Bilişsel duygu düzenleme, Candidate teachers, Cognitive emotion regulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki dil öğretmeni adaylarının stresli sınıf senaryolarıyla karşılaştıklarında nasıl duygular deneyimlediklerini ve bu duyguları nasıl düzenlediklerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Vinyet temelli bir araştırma deseni kullanılarak, öğretmen adaylarının yaygın olarak deneyimledikleri duyguların neler olduğu, bu duyguları yönetmek için hangi stratejileri kullandıkları ve duygu tepkileri ile düzenleme tercihlerini etkileyen temel etmenlerin neler olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma karma yöntem yaklaşımını benimsemektedir. Nicel veriler duygu ve strateji seçimlerinden, nitel veriler ise açık uçlu yanıtlardan elde edilmiştir. Bulgular, dil öğretmeni adaylarının çoğunlukla negatif duygular yaşadıklarını göstermiştir. Duygu düzenleme stratejileri bakımından, öğretmen adaylarının duygusal deneyimlerini yönetmek için birden fazla strateji kullandıkları görülmüştür. Dil öğretmeni adaylarının duyguların düzenlerken çeşitli temel etmenlerin etkili olduğu saptanmıştır. Kişisel inançlar, mesleki beklentiler, duygusal hassasiyet ve başa çıkma alışkanlıkları, duyguların ve düzenleme stratejilerinin seçiminde önemli rol oynamıştır. Mevcut araştırma, dil öğretmeni adaylarının duygularının ve duygu düzenleme stratejilerinin grift doğasını ortaya koymuştur. Geleceğin öğretmenlerini hazırlamak için tüm paydaşların öğretmenliğin erken dönem deneyimlerinin duygusal yönlerini dikkate alması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to examine how pre-service language teachers experience and regulate their emotions when they are faced with stressful classroom scenarios in Türkiye. Using a vignette methodology design, the research aims to identify which emotions are commonly experienced by teacher candidates, what strategies they employ to manage these emotions, and what underlying factors influence their emotional responses and regulation choices. The research adopts a mixed-methods approach. Quantitative data were obtained from emotion and strategy selection, while qualitative data were gathered from open-ended responses. The findings revealed that pre-service language teachers experienced unpleasant emotions. Regarding emotion regulation strategies, pre-service teachers used several strategies to manage their emotional experience. Several underlying factors were found to influence how pre-service language teachers regulated their emotions. Their personal beliefs, professional expectations, emotional sensitivity, and coping habits played an important role in emotion and regulation strategy selection. The current research presented the complex nature of pre-service language teachers' emotions and regulation strategies. All stakeholders should consider the emotional aspects of early teaching experiences to prepare future teachers.