Roma İmparatorluğu'nda Iulıus-Claudius Hanedanlığı imparatorlarının çocuklukları
Childhoods of the Emperors of the Julio-Claudian dynasty in the Roman Empire
  1. Tez No: 978470
  2. Yazar: İHSAN BERKAY CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN İZNİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Roma İmparatorluğu, Education, Roman Empire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Bilim Dalı
Özet
Roma tarihinin dönüm noktalarından biri hiç kuşkusuz imparatorluğa geçiş sürecidir. Bu süreçte, Roma'nın iki büyük ailesi Iulii ve Claudiiler, siyasi evlilikler ve evlat edinme yoluyla birleşmiştir. İmparatorluk dönemi ile birlikte Iulius-Claudius Hanedanlığı olarak adlandırılacak bu birleşim, Roma İmparatorluğu'nun ilk ve en etkili hanedanlıklarından biri olmuştur. MÖ 27'de Octavius'un princeps olmasıyla başlayan Iulius-Claudius hanedanlığı iktidarı, Nero'nun MS 68 yılında ölümüyle birlikte son bulmuştur. Bu geçen süre zarfında hanedanlık, sırasıyla Octavius (Augustus), Tiberius, Caligula, Claudius ve Nero olmak üzere beş imparator çıkarmıştır. Bu çalışma, aldıkları her karar ile imparatorluk olma sürecinde Roma'yı doğrudan etkileyen bu imparatorların, çocukluklarını merkeze koyarak, bu dönemde gelişen yaşantılarını, travmalarını ve travmaların onların kişilik gelişimine ve ilerleyen yıllarda yönetim tarzlarına ne ölçüde etki ettiğini analiz etmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the turning points in Roman history is undoubtedly the transition to empire. The two great families of Rome, the Julii and the Claudii, united through political marriages and adoptions. With the advent of the imperial period, the Julio-Claudian dynasty became one of the first and most influential dynasties of the Roman Empire. The Julio-Claudian dynasty, which began with Octavius becoming princeps in 27 BC, came to an end with the death of Nero in 68 AD. During this period, the dynasty produced five emperors: Octavius (Augustus), Tiberius, Caligula, Claudius, and Nero. This study focuses on the childhood of these emperors, whose decisions directly influenced Rome, and analyzes the lives they led during this period, the traumas they experienced, and the extent to which these traumas influenced their personality development and their style of governance in later years.