Toy (otis tarda) türünün habitat uygunluk modellemesi ve haritalaması
Habitat suitability modeling and mapping of bustard (otis tarda) species
- Tez No: 978475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL SÜEL, DR. DOĞAN AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Yaban hayatı, Wildlife
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Toy kuşu büyük boylu olduğu için etrafını rahat bir şekilde görerek hareket edebileceği geniş arazilere ihtiyaç duymaktadır. Genellikle düz ve geniş tarım alanları, bozkırlarda ve meralarda yaşayan bu tür tahıl ekilen tarım alanlarında üremektedir. Toy kuşu sürdürülebilir tarım faaliyetlerinde çok önemli görevler üstlenmektedir. Şöyle ki; toy kuşunun genç bireyleri tarım alanlarındaki zararlı böcekler ile beslenerek bu alanları böceklerden arındırmaktadır. Yetişkin bireyler ise hasattan sonra tarım alanlarında hasattan kalan tohumları temizleyerek çiftçilere önemli katkılar sağlamaktadır. Üstlenmiş olduğu bu görevlerden dolayı türün geleceğinin garanti altına alınması son derece önemlidir. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar incelendiğinde türün Anadolu coğrafyasındaki durumu ile ilgili çok az araştırmanın yapıldığı görülmektedir. Dahası yapılan çalışmalarda sadece türün popülasyon büyüklüğü ve davranışlarının ortaya koyulduğu görülmektedir. Oysaki çağın getirmiş olduğu yeniliklerden faydalanarak hayvan ve bitki türlerinin potansiyel dağılımlarının belirlendiği ve haritalandığı çalışmalar, özellikle nesli tehlike altında bulunan türlerin hem habitatları hem de popülasyonlarının korunmasına olanak sağlamaktadır. Bu bilgilerden hareketle bu tez çalışması İç Batı Anadolu Yöresi'nde toy kuşunun potansiyel dağılım alanlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Maxent yöntemi kullanılarak toy kuşuna ait habitat uygunluk modeli ve haritası elde edilmiştir. Toy kuşu için oluşturulan modeli (AUC: 0.982-0.965) yükselti, eğim, bio3, bio15, radyasyon indeksi ve topoğrafik pozisyon indeksi yapılandırmıştır. Modelleme sonucunda elde edilen potansiyel dağılım haritalarının, Anadolu coğrafyası için önemli bir tür olan toy kuşunun habitatlarının korunması için önemli bir bilgi kaynağı olacağı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to its large body size, the great bustard (Otis tarda) requires wide and open landscapes that allow it to move freely while maintaining a clear view of its surroundings. This species typically inhabits flat and expansive agricultural fields, steppes, and pastures, and breeds primarily in cereal-cultivated farmlands. The great bustard plays a vital role in sustainable agricultural practices. Specifically, juvenile individuals feed on harmful insects found in agricultural areas, thereby contributing to the natural pest control of these lands. Adult individuals, on the other hand, help clean up residual seeds after harvest, providing significant support to farmers. Given these ecological contributions, ensuring the long-term survival of the species is of great importance. However, a review of the scientific literature reveals that there is limited research on the status of this species within the Anatolian region. Moreover, the existing studies primarily focus on population size and behavioral observations. In contrast, contemporary approaches that utilize technological advancements to map and predict potential distributions of plant and animal species offer critical insights into both habitat conservation and population management, especially for threatened species. In this context, the present thesis aims to identify the potential distribution areas of the great bustard in the Inner Western Anatolia Region. Using the Maxent method, a habitat suitability model and distribution map for the great bustard were developed. The model (AUC: 0.982–0.965) was constructed based on variables such as elevation, slope, bio3, bio15, radiation index, and topographic position index. It is anticipated that the potential distribution maps produced through this modeling will serve as a valuable resource for the conservation of great bustard habitats in the Anatolian geography, where this species holds ecological significance.