Ebeveyn tutumları ile 48-60 aylık çocukların hareket becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between parental attitudesand the motor skills of children aged 48-60 months
- Tez No: 978482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumu, hareket becerileri, motor gelişim, erken çocukluk, okul öncesi eğitim, Parental attitude, motor skills, motor development, early childhood, preschool education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ebeveyn tutumları ile 48-60 aylık çocukların hareket becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu kapsamda ebeveyn tutumları ile çocukların lokomotor, manipülatif ve genel motor becerileri arasındaki ilişkiler; ebeveynlerin eğitim ve gelir düzeyleri ile çocukların motor becerileri arasındaki farklılıklar; ayrıca kardeş sayısı ve ebeveynlerin fiziksel aktivite düzeylerinin çocukların motor becerileri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma karma desende tasarlanmış olup, araştırmanın nicel boyutunda nicel araştırma yöntemi modellerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise fenomenolojik çalışma deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ili Kartal ilçesinde 2024-2025 eğitim-öğretim yılında bağımsız anaokullarına devam eden 48-60 aylık 106 çocuk ve onların ebeveynleri oluşturmuştur. Araştırma bulgularına göre ebeveyn tutumları ile çocukların lokomotor, manipülatif becerileri ve genel motor beceri düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Benzer şekilde, ebeveynlerin eğitim ve gelir düzeylerinin; kardeş sayısı ve ebeveynlerin fiziksel aktivite düzeylerinin çocukların hareket becerileri üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı tespit edilmiştir.Bu doğrultuda, ebeveynlerin çocuklarının motor gelişimini destekleyecek nitelikli etkileşim ve fiziksel ortamlar sunmalarının, tutumsal farklılıklardan daha etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between parental attitudes and the motor skills of children aged 48–60 months. Within this scope, the relationships between parental attitudes and children's locomotor, manipulative, and overall motor skills; the differences between parents' education and income levels and children's motor skills; as well as the effects of the number of siblings and parents' physical activity levels on children's motor skills were investigated. The study was designed in a mixed-methods pattern. In the quantitative dimension, the correlational survey model, one of the quantitative research methods, was employed, while in the qualitative dimension, a phenomenological design was preferred. The study group consisted of 106 children aged 48–60 months attending independent preschools in the Kartal district of Istanbul during the 2024–2025 academic year, and their parents. According to the research findings, no statistically significant relationship was found between parental attitudes and children's locomotor, manipulative, or overall motor skill levels. Similarly, parents' education and income levels, the number of siblings, and parents' physical activity levels did not cause significant differences in children's motor skills. In this regard, it is suggested that providing children with high-quality interactions and physical environments that support motor development may be more effective than differences in parental attitudes.