Enerji depolama sistemli güneş enerji santrallerinde boyutlandırma ve enerji yönetimi
Sizing and energy management in solar power plants with energy storage system
- Tez No: 978517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Energy, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alçak enerji sistemleri, Elektrik enerji sistemleri, Fotoelektrik, Fotovoltaik enerji, Güneş enerjisi, Güneş enerjisi santrali, Yenilenebilir enerji kaynakları, Low energy systems, Electrical energy systems, Photoelectric, Photovoltaic energy, Solar energy, Solar energy plant, Renewable energy resources
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında çevre dostu ve sürdürülebilir bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Ancak, güneş enerjisinin kesintili doğası, enerji üretiminde süreklilik ve güvenilirlik sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle, enerji depolama sistemlerinin (EDS) güneş enerji santralleri ile entegrasyonu, enerji arz-talep dengesinin sağlanmasında kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, enerji depolama sistemli güneş enerji santrallerinde optimal boyutlandırma ve enerji yönetimi stratejilerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Çalışmada, enerji üretim profilleri, talep senaryoları ve depolama kapasiteleri göz önünde bulundurularak, farklı enerji depolama teknolojilerinin (örneğin lityum-iyon bataryalar, pompalı hidroelektrik, termal depolama) performans analizleri yapılmıştır. Ayrıca, enerji yönetiminde akıllı şebeke entegrasyonu, yük dengeleme ve maliyet optimizasyonu gibi kritik parametreler değerlendirilmiştir. Bu tez, güneş enerjisinin daha verimli kullanılmasını, enerji depolama sistemlerinin ekonomik ve teknik performansının artırılmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji sistemine entegrasyonunu destekleyen yöntemler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Solar energy stands out as an environmentally friendly and sustainable alternative among renewable energy sources. However, the intermittent nature of solar energy leads to challenges in ensuring continuity and reliability in energy production. Therefore, integrating energy storage systems (ESS) with solar power plants plays a critical role in maintaining the balance between energy supply and demand. This study aims to develop optimal sizing and energy management strategies for solar power plants with energy storage systems. By considering energy production profiles, demand scenarios, and storage capacities, the performance of various energy storage technologies (e.g., lithium-ion batteries, pumped hydro storage, thermal storage) has been analyzed. Additionally, critical parameters such as smart grid integration, load balancing, and cost optimization are evaluated in energy management. This thesis seeks to enhance the efficient utilization of solar energy, improve the economic and technical performance of energy storage systems, and provide methods supporting the integration of renewable energy sources into energy systems.