Laparoskopik total kolesistektomilerde postoperatif ağrı yönetiminde modifiye torakaabdominal plan bloğu ve rektus blok kombinasyonu ile intraperitoneal lokal infiltrasyon analjezisinin karşılaştırılması
Comparison of modified thoracoabdominal plane block and rectus block combination with intraperitoneal local infiltration analgesia in postoperative pain management in laparoscopic total cholecystectomy
- Tez No: 978595
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE GÜRSAÇ ÇELİK, DR. BERNA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, postoperatif ağrı, modifiye torakoabdominal plan bloğu (M-TAPA), rektus kılıf bloğu (RKB), intraperitoneal lokal infiltrasyon analjezisi (İPLİA), Laparoscopic cholecystectomy, postoperative pain, modified thoracoabdominal plane block (M-TAPA), rectus sheath block (RSB), intraperitoneal local infiltration analgesia (IPLA)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda uygulanan modifiye torakoabdominal plan bloğu (M-TAPA) ile rektus kılıf bloğu (RKB) kombinasyonunun, intraperitoneal lokal infiltrasyon analjezisine (İPLİA) kıyasla postoperatif ağrı kontrolündeki etkinliğini değerlendirmektir. Ayrıca, her iki yöntemin hemodinamik parametreler üzerindeki etkisi ve kurtarma analjezik gereksinimi de karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, prospektif randomize kontrollü tasarımla yürütülmüş ve ASA I–III sınıfına dahil edilen, 18 yaş üstü toplam 60 hasta iki gruba ayrılmıştır. Grup A'da hastalara, genel anestezi sonrasında cerrahi öncesi %0,25 konsantrasyonda 20 mL bupivakain ile M-TAPA ve 10 mL bupivakain ile RKB uygulanmıştır. Grup B'de ise %0,25 konsantrasyonda 20 mL bupivakain ile İPLİA, trokar yerleşimini takiben cerrah tarafından intraperitoneal alana aplikatör yardımıyla püskürtülerek uygulanmıştır. Bulgular: İki grup arasında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve ASA skorlarında anlamlı fark saptanmamıştır. Hemodinamik değerlendirmede, lokal infiltrasyon grubunda giriş ve 30. dakikadaki sistolik ve ortalama arter basınçları blok grubuna kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Postoperatif ağrı değerlendirmelerinde ise tüm zaman noktalarında blok grubunda VAS skorları anlamlı düzeyde daha düşüktür. Ek analjezik gereksinimi blok grubunda daha düşük olmasına karşın, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi sonrası uygulanan M-TAPA ve RKB kombinasyonu, İPLİA'ya göre postoperatif ağrı kontrolünde daha etkili ve güvenli bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu teknik, hem somatik hem viseral ağrıyı daha iyi baskılamakta, hemodinamik stabiliteyi korumakta ve analjezik ihtiyacını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of the combination of modified thoracoabdominal plane block (M-TAPA) and rectus sheath block (RSB) in controlling postoperative pain compared to intraperitoneal local infiltration analgesia (IPLA) in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Additionally, the impact of both techniques on hemodynamic parameters and rescue analgesic requirements was compared. Materials and Methods: This prospective, randomized controlled trial included 60 patients over 18 years of age, classified as ASA I–III. Patients were randomly assigned into two groups. In Group A, after induction of general anesthesia, patients received 20 mL of 0.25% bupivacaine for M-TAPA and 10 mL for RSB. In Group B, 20 mL of 0.25% bupivacaine was applied intraperitoneally using a spray applicator by the surgeon after trocar placement. Results: There were no significant differences between the groups regarding age, sex, body mass index, or ASA scores. Hemodynamic assessment showed that systolic and mean arterial pressures at baseline and 30 minutes intraoperatively were higher in the IPLA group than in the block group. Postoperative pain scores (VAS) were significantly lower at all time points in the block group. Although rescue analgesic use was lower in the block group, the difference was not statistically significant. Conclusion: The combination of M-TAPA and RSB is a more effective and safer technique for postoperative pain control compared to IPLA following laparoscopic cholecystectomy. This method provides superior suppression of both somatic and visceral pain, maintains hemodynamic stability, and reduces analgesic consumption.