The impact of formal instruction of references and conjunctions on reading comprehension of İranian EST students
İranlı EST öğrencilerinin okuma anlama becerileri üzerinde referanslar ve bağlaçların örgün öğretiminin etkisi
- Tez No: 978594
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMMAD FALLAHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: References, conjunctions, Reading Comprehension, EST
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Iran Unıversıty Of Scıence And Technology
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bağlaç ve referansların örgün eğitiminin İranlı bilim ve teknoloji için İngilizce (EST) öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu hedefe ulaşmak için, Tebriz Azad Üniversitesi'nden 36'şar öğrenciden oluşan iki sınıftaki 72 erkek ve kadın ikinci sınıf bilgisayar öğrencisi seçilmiştir. Öğrencilerin homojenliğinden emin olmak için iki sınıfta da Kapsamlı İngilizce Dil Testi (CELT) uygulanmıştır.Ardından, bir sınıf deney grubu, diğer sınıf ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Daha sonra, iki gruba da bir ön test uygulanmıştır. Deney grubu, zamirler gibi referansları ve dolayısıyla gibi bağlaçların işlevlerini tanımalarına yardımcı olacak etkinlikleri içeren örgün bir eğitim alırken, kontrol grubu bu konuda herhangi bir eğitim almamıştır. Eğitimin ardından, iki gruba da bir son test uygulanmıştır. İstatistiksel analizler, deney grubundaki deneklerin okuduğunu anlama sorularında kontrol grubundaki deneklere göre önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu nedenle, bu çalışmada formüle edilen sıfır (null) hipotezi reddedilmiştir. Bu, bağlaç ve referansların örgün eğitimi ile İranlı EST öğrencilerinin okuduğunu anlama yeteneği arasında olumlu bir ilişki olduğu anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was an attempt to determine the impact of formal instruction of references and conjunctions on the reading comprehension of Iranian EST students. In order to obtain this objective, 72 male and female sophomore computer students of two classes from Tabriz Azad University was selected, each class consisting of 36 students. To be sure of their homogeneity, the CELT (Comprehensive English Language Test) was administered to the two classes. Then one class was assigned as the experimental group and the other as the control one. After that, a pretest was administered to the two groups. The experimental group received formal instruction, including activities to help students to recognize references such as (pronouns,..) and conjunctions' functions such as (therefore, ...), while the control group did not receive any treatment in this case. After the instruction, a posttest was administered to the two groups. The statistical analyses showed that the subjects in the experimental group performed significantly better than the subjects in the control group on reading comprehension questions. Thus null hypothesis formulated in this study was rejected. That is to say, there is a positive relationship between the formal instruction of references and conjunctions and the reading comprehension ability of Iranian EST students.