Düşük ejeksiyon fraksiyonlu hastaların koroner arter bypass greft operasyonu sonrası erken ve orta dönem ekokardiyografik olarak değerlendirilmesi
Echocardiographic assessment of early and mid-term outcomes after coronary artery btpass graft surgery in patients with reduced left ventricular ejection fraction
- Tez No: 978614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass greft, ejeksiyon fraksiyonu, sol ventrikül yeniden yapılanma, ekokardiyografi, iskemik kardiyomiyopati, Coronary artery bypass grafting, ejection fraction, left ventricular remodeling, echocardiography, ischemic cardiomyopathy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel hedefi, ejeksiyon fraksiyonu düşük (EF<%40) olan hastalarda gerçekleştirilen izole koroner arter bypass greft (CABG) operasyonunun, sol ventrikül fonksiyonu ve yapısal kalp parametreleri üzerindeki etkilerini transtorasik ekokardiyografi (TTE) aracılığıyla değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 2021–2023 yılları arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde izole CABG uygulanan, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu <%40 olan 164 erişkin hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların preoperatif, postoperatif 6. ay ve 1. yıl TTE bulguları analiz edilmiştir. Ventriküler yeniden yapılanma (remodeling), ejeksiyon fraksiyonunda artışla birlikte sol ventrikül çaplarındaki küçülme üzerinden tanımlanmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerde parametrik ve non-parametrik yöntemler kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Cerrahi sonrası 6. ay ve 1. yıl ekokardiyografi takiplerinde hastaların büyük bir kısmında sol ventrikül yeniden yapılanmasının (remodeling) geliştiği gözlemlenmiştir. 1. yıl sonunda hastaların %61,5'inde bu yapısal ve fonksiyonel iyileşmenin gerçekleştiği belirlenmiştir. Preoperatif dönemde ventrikül çapı daha sınırlı olan hastalarda ejeksiyon fraksiyonundaki iyileşme daha belirgin olurken, ileri düzeyde genişlemiş sol ventriküle sahip olgularda bu artış minimal düzeyde kalmıştır. Çok değişkenli analizler, preoperatif sol ventrikül çaplarının postoperatif fonksiyonel kazanımlar üzerinde belirleyici bir etken olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: İskemik sol ventrikül disfonksiyonu olan olgularda yalnızca EF değil, preoperatif ventrikül çapları gibi yapısal kardiyak parametreler de cerrahi kararlarda dikkate alınmalıdır. Bu bulgular, hasta seçiminde bireysel özelliklerin ön planda tutulmasının ve cerrahiden maksimum fayda sağlanacak hasta grubunun belirlenmesinin klinik pratiğe katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of isolated coronary artery bypass grafting (CABG) surgery on left ventricular function and geometric parameters in patients with reduced ejection fraction (EF<40%), using transthoracic echocardiographic (TTE) assessments. Materials and Methods: In this retrospective study, 164 adult patients with preoperative EF <40% who underwent isolated CABG between 2021 and 2023 at the Department of Cardiovascular Surgery, Istanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, were included. Preoperative and postoperative (6th month and 1st year) TTE findings were analyzed. Left ventricular remodeling was defined as an increase in EF and reduction in ventricular diameters. Parametric and non-parametric methods were used in statistical evaluations and significance level was accepted as p<0,05. Results: Echocardiographic evaluations at postoperative 6-month and 1-year follow-up demonstrated that the significant proportion of patients developed left ventricular remodeling. By the end of first year, this structural and functional improvement was observed in 61.5% of the patients. EF improvement and structural remodeling were significantly more prominent in patients with smaller preoperative ventricular diameters, whereas those with markedly dilated ventricles showed minimal or no improvement. Multivariate analysis identified preoperative ventricular diameter as an independent predictor of postoperative functional recovery. Conclusion: In patients with ischemic left ventricular dysfunction, not only EF but also structural cardiac parameters such as preoperative ventricular diameters should be considered when planning surgical revascularization. These findings suggest that a more individualized approach to patient selection may enhance surgical outcomes and contribute to clinical decision-making.