Dedekind'in süreklilik ve sayı anlayışının felsefi analizi
Philosophical analysis of Dedekind's understanding of continuity and number
  1. Tez No: 978666
  2. Yazar: RECEP DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜÇ GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sayılar, Sonsuzluk, Süreklilik, Numbers, Infinity, Continuity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Matematikte, 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan titizlik anlayışı, aritmetikte ve analizde sürekliliğin temellerinin sorgulanmasına sebep olmuştur. Bu eğilim, dönemin matematikçilerinden Dedekind'i, analizi geometrik içerimli kavramlardan arındırarak salt aritmetik şekilde kurmaya sevk etmiştir. Dedekind bu hedefle, ilkin sayı anlayışını geleneksel Kantçı içerimlerinden arındırmak istemiş ve sürekliliğin titiz bir tanımını vermiştir. Daha sonra ise bütün bir aritmetiği mantıksal zeminde temellendirmiştir. Bu tezde Dedekind'in sürekliliği nasıl inşa ettiği ortaya konularak, onun sayı anlayışı ele alınacak sonrasında çalışmalarının matematiksel ve felsefi sonuçları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In mathematics, the concept of rigour that emerged in the second half of the 19th century questioned the foundations of continuity in arithmetic and analysis. This trend inspired Dedekind, a mathematician of the period, to establish analysis in a purely arithmetical manner, stripping it of its geometrical concepts. With the aim of achieving this goal, Dedekind sought to purge the concept of numbers of its traditional Kantian connotations and provided a rigorous definition of continuity. In the following period, Dedekind grounded the entire field of arithmetic on a logical foundation. This thesis will examine Dedekind's construction of continuity and his understanding of numbers, followed by an analysis of the mathematical and philosophical consequences of his work.