Geleneksel miras çeyiz sandıkları ve özgün seramik uygulamalar
Traditional heritage: Dowry chests and contemporary ceramic applications
  1. Tez No: 978719
  2. Yazar: JALE PEKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk sanatı, Görsel sanatlar, Güzel sanatlar, Kadın motifleri, Çeyiz, İdeal imge, Traditional Turkish art, Visual arts, Fine arts, Women motifs, Dowry, Ideal image
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
Özet
Anadolu kültüründe önemli bir yer tutan çeyiz sandıkları, yalnızca işlevsel bir eşya değil, aynı zamanda sembollerle yüklü, kadın kimliğinin ve toplumsal belleğin taşıyıcısı olan kültürel nesnelerdir. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu sandıklar; aile yapısı, evlilik gelenekleri, kadınlık rolleri ve el işçiliği gibi çok katmanlı alanların kesişiminde konumlanmaktadır. Çeyiz sandıkları üzerindeki motifler, biçimler ve kullanım biçimleri; bireysel hafızayı kolektif kültüre bağlayan güçlü birer simgeye dönüşmüştür. Bu bağlamda çeyiz sandıkları hem geleneksel el sanatları hem de güncel sanat pratikleri açısından yeniden düşünülmesi gereken zengin bir ifade alanı sunmaktadır. Bu çalışma, çeyiz sandıklarının taşıdığı kültürel ve simgesel anlamları seramik sanatı aracılığıyla yeniden yorumlamayı amaçlamaktadır. Geleneksel motiflerin biçimsel yapısı ve anlatı potansiyeli; çağdaş sanatın kavramsal araçlarıyla birleşerek hem geçmişe saygı hem de günümüze dair yeni bir ifade imkânı yaratmaktadır. Tez, çeyiz sandığını yalnızca nostaljik bir nesne olarak değil, güncel bir sanat nesnesine dönüşebilecek kavramsal bir yapı olarak ele almayı önermektedir.
Özet (Çeviri)
Dowry chests, which hold a significant place in Anatolian culture, are not merely functional items but culturally laden objects that carry symbolic meanings, female identity, and collective memory. Passed down from generation to generation, these chests are situated at the intersection of complex social structures such as family, marriage traditions, gender roles, and craftsmanship. The motifs, forms, and usage patterns on dowry chests have evolved into strong symbols that link personal memory to collective culture. In this context, dowry chests offer a rich expressive field that requires reconsideration within both traditional crafts and contemporary art practices. This study aims to reinterpret the cultural and symbolic meanings carried by dowry chests through ceramic art. The formal structure and narrative potential of traditional motifs are combined with the conceptual tools of contemporary art, creating a space for new expression that honors the past while addressing the present. The thesis proposes to consider the dowry chest not only as a nostalgic object but also as a conceptual structure that can be transformed into a contemporary art object.