Denetim ekibinin iş yükünün ve dijitalleşmenin denetçinin iş performansı ve denetim kalitesi üzerine etkisi
The impact of audit team workload and digitalization on auditor's job performance and audit quality
- Tez No: 978720
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN GÜNGÖR TANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız denetim, Dijitalleşme, İş performansı, İş yükü, Independent audit, Digitalization, Job performance, Workload
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İşletmelerin kendilerini geliştirmek ve rekabet üstünlüğü sağlamak istediği günümüz iş dünyasında etkin bir finansal yapı oluşturmaları gerekmektedir. Bu etkin finansal yapı ise ancak işletmelerin kendilerini geliştirerek çağın gerekliliklerine ayak uydurması sonucunda oluşmaktadır. Finansal piyasaların küreselleşmesi işletmelerin güvenilir bilgi gereksinimlerini artırarak bağımsız denetimin de önemini arttırmıştır. Bağımsız denetimde güvenilir ve şeffaf bilgiye kolaylıkla ulaşmayı sağlamanın yollarından biriside dijitalleşmedir. Dijitalleşme ile denetim süreçlerinde meydana gelen değişikliklerin denetim ekiplerini ve denetim kalitesini de etkilediği düşünülmektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı bağımsız denetim şirketlerinde denetim ekibinin iş yükünün ve dijitalleşmenin iş performansı ve denetim kalitesi üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de faaliyet gösteren denetim şirketlerindeki denetim ekipleri oluşturmaktadır (n=534). Bu çalışmada veri toplamada kullanılan ölçeklerin güvenilirlik ve geçerliliğini test etmek maksadıyla bir ölçüm modeli geliştirmek için Doğrulayıcı Faktör Analizinden (DFA) yararlanılmıştır. Daha sonra bu ölçüm modelinden hareketle denetim ekibinin iş yükünün ve dijitalleşmenin denetçinin iş performansı ve denetim kalitesine etkilerine dair model ve hipotezleri test etmek için Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre iş yükü, iş performansını negatif ama anlamlı olmayan şekilde etkilemektedir. İş yükünün denetim kalitesi ile olan ilişkisine bakıldığında ise iş yükü denetim kalitesini negatif ve anlamlı şekilde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Dijitalleşmenin ise hem iş performansını hem de denetim kalitesini pozitif ve anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Son olarak, araştırmanın kısıtlılıklarıyla birlikte öneriler sunulmuş olup bu bağlamda, çalışmanın gelecekte benzer konularda çalışan yöneticilere ve araştırmacılara katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's business world, where companies aim to improve themselves and gain a competitive advantage, it is essential to establish an effective financial structure. This effective financial structure is achieved when businesses adapt to the requirements of the era by continuously improving themselves. The globalization of financial markets has increased the need for reliable information, highlighting the importance of independent auditing. One of the ways to ensure easy access to reliable and transparent information in independent audits is through digitalization. It is thought that the changes brought about by digitalization in audit processes also affect audit teams and audit quality. In this context, the aim of the study is to reveal the effects of the audit team's workload and digitalization on job performance and audit quality in independent audit firms. The sample of the study consists of audit teams working in audit firms operating in Turkey (n=534). In this study, Confirmatory Factor Analysis (CFA) was used to develop a measurement model to test the reliability and validity of the scales used in data collection. Then, based on this measurement model, Structural Equation Modeling (SEM) was employed to test the model and hypotheses regarding the effects of the audit team's workload and digitalization on auditor job performance and audit quality. According to the research findings, workload negatively affects job performance, although this effect is not significant. However, in terms of the relationship between workload and audit quality, it was found that workload negatively and significantly affects audit quality. On the other hand, digitalization was found to positively and significantly affect both job performance and audit quality. Finally, the study presents limitations and offers recommendations, suggesting that the findings will contribute to managers and researchers working on similar topics in the future.