Okulöncesi eğitim kurumlarında iç mekân tasarımlarının ergonomi, görsel ve iletişim unsurları açısından incelenmesi
Evaluation of interior design elements in preschool education institutions in terms of ergonomics, visual and communication factors
- Tez No: 978765
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER AŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Eğitim ve Öğretim, Industrial Design, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Okul öncesi, İletişim, Tasarım, Eğitsel tasarım, İç mekan tasarımı, Communication, Design, Ergonomics, Preschool, Educational design, Interior design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara ilindeki resmi okul öncesi eğitim kurumlarında iç mekân tasarımlarının, ergonomi, görsel ve iletişim unsurları açısından incelenmesi ve öğretmen görüşlerine dayalı olarak ergonomik koşulların geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktır. Çalışma, betimsel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış olup, alanyazın taraması ve anket verileriyle desteklenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Ankara'daki resmi okul öncesi eğitim kurumlarında görevli yaklaşık 3900 öğretmen oluşturmuştur. Örneklem ise, seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen 562 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen“Okulöncesi Eğitim Kurumlarında İç Mekân Tasarımlarının İncelenmesi”anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde; birinci soruya ilişkin bulgular betimsel istatistikler (ortalama, standart sapma, frekans dağılımları) ile sunulmuş, ikinci soruda ise Bağımsız Örneklem t Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul öncesi eğitim kurumlarındaki görsel ve ergonomik unsurların büyük ölçüde yeterli olduğu tespit edilmiştir. Ancak, sınıf büyüklüklerinin öğrenci sayısına oranla yetersiz kaldığı, iletişim boyutunda eksiklikler bulunduğu ve öğretmenlerin dinlenme molalarının yetersiz olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin kıdem durumlarına göre görüşlerinde anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Bu çalışma, okul öncesi eğitim kurumlarının fiziksel koşullarının iyileştirilmesi ve öğretmen-öğrenci etkileşiminin desteklenmesi açısından politika yapıcılara ve eğitim planlayıcılarına öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the interior designs of public preschool education institutions in Ankara province regarding ergonomic, visual, and communication elements, and to provide improvement suggestions based on teachers' perspectives. Designed as a relational survey model among descriptive research methods, the study is supported by literature review and questionnaire data. The research population consists of approximately 3,900 teachers working in public preschool education institutions in Ankara during the 2024-2025 academic year. The sample includes 562 teachers selected through random sampling method. Data were collected using the“Evaluation of Interior Designs in Preschool Education Institutions”questionnaire developed by the researcher. For data analysis, descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency distributions) were used for the first research question, while Independent Samples t-Test and One-Way ANOVA were applied for the second question. Findings indicate that visual and ergonomic elements in preschool institutions are largely adequate. However, classroom sizes were found insufficient relative to student numbers, with identified deficiencies in communication aspects and teachers' rest periods. Significant differences were observed in teachers' opinions based on their professional seniority. This study provides policy recommendations for improving physical conditions in preschool education institutions and enhancing teacher-student interaction.