Uluslararası ticarette teknolojik inovasyonlar
Technological innovations in global trade
  1. Tez No: 978766
  2. Yazar: VOLKAN KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Dijitalleşme, Teknolojik İnovasyon, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zekâ, International Trade, Digitalization, Technological Innovation, Internet of Things, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, küresel ölçekte hızla dijitalleşen ticaret ortamında teknolojik inovasyonların uluslararası ticaret üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Teknoloji tabanlı dönüşümler, dış ticaret süreçlerini yalnızca hız ve verimlilik açısından değil; aynı zamanda şeffaflık, güvenlik, sürdürülebilirlik ve maliyet etkinliği boyutlarında da yeniden şekillendirmektedir. Tezin temel amacı, dijitalleşme, yapay zekâ, nesnelerin interneti, otomasyon, blockchain ve Endüstri 4.0 gibi güncel teknolojilerin dış ticaretin çeşitli fonksiyonel alanlarındaki kullanım biçimlerini inceleyerek, bu teknolojilerin sunduğu fırsatlar ve karşılaşılan zorlukları değerlendirmektir. Teknolojik inovasyonların dış ticaret süreçlerinde yarattığı yapısal dönüşüm, firmalara operasyonel esneklik, hız ve maliyet avantajı sağlamaktadır. Bu bağlamda araştırma, uluslararası ticaretin işleyişini yeniden şekillendiren dijital teknolojilerin stratejik önemine odaklanmakta; söz konusu teknolojilerin sunduğu rekabet avantajlarının yanı sıra, dijitalleşmenin sürdürülebilir ve kapsayıcı bir biçimde uygulanabilmesi için gerekli altyapı, mevzuat ve insan kaynağı gereksinimlerini de irdelemektedir. Elde edilen bulgular, teknolojik inovasyonların uluslararası ticaret süreçlerinde rekabet gücünü artıran, operasyonel verimliliği yükselten ve esneklik sağlayan stratejik araçlar hâline geldiğini göstermektedir. Bununla birlikte teknolojik dönüşümün etkili biçimde uygulanabilmesi için dijital altyapı yatırımları, hukuki düzenlemeler ve insan kaynağı yeterliliğinin eş zamanlı olarak geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the impact of technological innovations on international trade within the context of a rapidly digitalizing global economy. Technology-driven transformations are reshaping foreign trade processes not only in terms of speed and efficiency but also regarding transparency, security, sustainability, and cost-effectiveness. The primary objective of this thesis is to examine how contemporary technologies such as digitalization, artificial intelligence, the Internet of Things, automation, blockchain, and Industry 4.0 are utilized across various functional areas of international trade, while evaluating the opportunities they offer and the challenges they pose. Technological innovations have brought about a structural transformation in trade processes, offering firms operational flexibility, speed, and cost advantages. In this context, the study focuses on the strategic significance of digital technologies that are reshaping the functioning of international trade. It also addresses the necessary conditions for the sustainable and inclusive implementation of these technologies, including infrastructure investment, legal regulations, and the development of human capital. The findings reveal that technological innovations have become strategic tools that enhance competitive advantage, increase operational efficiency, and provide flexibility in international trade processes. However, effective implementation of technological transformation requires simultaneous advancement in digital infrastructure investments, legal regulations, and human resource capabilities.