Uzaktan eğitimle ilgili yayınlara pandemi etkisi: Bir bibliometrik analiz çalışması
The impact of the pandemic on distance education publications: A bibliometric analysis study
  1. Tez No: 978789
  2. Yazar: MEHMET CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN PERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik çözümleme, Uzaktan eğitim, Bibliometric analysis, Distance education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, COVID-19 pandemisinin akademik yayınlar üzerindeki etkisini ortaya koymak ve literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Web of Science platformunda,“Distance Education”anahtar kelimesi kullanılarak, 1992 ile 2024 yılları arasında yayımlanan makaleler, pandemi öncesi 1275 adet, pandemi dönemi 1441 adet ve pandemi sonrası 820 adet olmak üzere üç dönem halinde karşılaştırılarak bibliometrik analiz yöntemiyle analiz edilip incelenmiştir. Araştırmada, yayın sayılarında pandemi döneminde belirgin bir artış görülmüş, bu artışın ardından azalma eğilimi gözlemlenmiştir. Yayınlar en çok İngilizce dilinde yapılmış; bunu Portekizce, İspanyolca ve diğer diller takip etmiştir. Dönemsel olarak en fazla yayına sahip yazarlar arasında Bozkurt A., Bervell B. ve Gunter A. öne çıkmıştır. Yayınlar en çok eğitim araştırmaları, bilgisayar bilimi ve psikoloji alanlarında yoğunlaşmıştır. En çok katkı sağlayan kurumlar arasında Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı, İngiltere Açık Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi yer almıştır. Ülkeler bazında ise Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye en çok yayına sahip ülkeler olarak öne çıkmıştır. Atıf analizine göre COVID-19 öncesi dönemde yayınların ortalama atıf sayısı en yüksek seviyede olmaktadır. Pandemi döneminde bu oran düşüş göstermiştir. Ayrıca en çok atıf alan yayınlar arasında“Learner readiness for online learning”,“Exploring the factors affecting MOOC retention”ve“A Pedagogical Framework for Mobile Learning”gibi çalışmalar yer almıştır. COVID-19 döneminden itibaren en çok kullanılan anahtar kelimeler arasına“COVID-19”yer almaktadır. Araştırma bulguları ışığında bu konuda araştırma yapacak araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the impact of the COVID-19 pandemic on academic publications and contribute to the literature. The articles published between 1992 and 2024 in the Web of Science database with the keyword“Distance Education”were analyzed and examined using bibliometric analysis methods, comparing three periods: 1,275 articles in the pre-pandemic period, 1,441 articles in the pandemic period, and 820 articles in the post-pandemic period. The study reveals a significant increase in the number of publications during the pandemic period, followed by a decreasing trend. Most articles were published in English, followed by Portuguese, Spanish, and other languages. The authors with the most publications in each period were Bozkurt A., Bervell B., and Gunter A. The articles were mostly concentrated in the fields of educational research, computer science, and psychology. The institutions that contributed the most were the Ministry of Education and Science of Ukraine, the Open University of England, and Anadolu University. In terms of countries, Brazil, the United States, and Turkey were the countries with the most publications. According to the citation analysis, the average number of citations per publication was at its highest level before the COVID-19 pandemic. This rate decreased during the pandemic. Additionally, the most cited publications include studies such as“Learner readiness for online learning”,“Exploring the factors affecting MOOC retention”and“A Pedagogical Framework for Mobile Learning”Since the COVID-19 period,“COVID-19”has been among the most frequently used keywords. Recommendations have been made to researchers who will conduct research on this topic in light of the research findings.