Tarihsel süreçte klâsik Türk mûsikîsi ses icracılığında üslûp ve tavır
Style and tavir in the performance of classical Turkish music vocal in the historical process
  1. Tez No: 978810
  2. Yazar: MELİKE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. SABRİ YENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk müziği, Classical Turkish music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu araştırmada Klasik Türk Musiki ses icracılığında üslûp ve tavrın tarihsel seyri incelenerek, ses icracılığında dönemsel olarak ortaya çıkan üslûp-tavır biçimlerini ve tarihsel süreçte üslûp ve tavır oluşumunda hangi faktörlerin etkili olduğunu tespit etmek amaçlanmaktadır. Araştırmanın verileri literatür taraması ve doküman inceleme ile elde edilmiştir. Tarama modelinde betimsel bir çalışma olan bu doktora tezi 5 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm problem, amaç, önem, varsayımlar, sınırlılıklar ve ilgili araştırmalardan oluşan tezin kapsamını yansıtmaktadır. İkinci bölümde araştırmada kullanılan yöntem, üçüncü bölümde araştırmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesine yer verilmiştir. Bulguların yazıldığı dördüncü bölüm iki ana başlık altında irdelenmiştir. İlk olarak tarihsel süreçte ses icracılığında oluşan üslûp ve tavır biçimleri tespit edilerek hafız-gazelhan, fasıl, radyo, koro, piyasa ve solo üslûp ve tavrı alt başlıklar olarak incelenmiştir. İkinci ana başlıkta ise ses icracılığında üslûp ve tavır oluşumunu etkileyen faktörler belirlenerek mekân, teknolojik gelişmeler, dil-prozodi ve toplumsal cinsiyet bağlamlarında incelenmiştir. Araştırmanın son bölümü olan sonucunda ise ses icracılığında tarihsel süreçte oluşan üslûp ve tavır dönüşümleri detaylı olarak tespit edilmiş ve alana katkı sağlayacağı düşünülen öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the historical course of style and interpretation in Classical Turkish Music vocal performance, to determine the periodic style-interpretation forms that emerged in vocal performance, and to identify the factors that were effective in the formation of style and interpretation in the historical process. The research data were obtained through literature review and document analysis. This doctoral dissertation, which is a descriptive study in the survey model, consists of 5 main sections. The first section reflects the scope of the thesis, consisting of the problem, aim, importance, assumptions, limitations, and related research. The second section includes the method used in the research, and the third section presents the conceptual and theoretical framework of the research. The fourth section, where the findings are written, has been examined under two main headings. Firstly, the style and interpretation forms that emerged in vocal performance in the historical process were identified, and subheadings such as hafız-gazelhan, fasıl, radio, choir, piyasa, and solo style and interpretation were examined. In the second main heading, the factors affecting the formation of style and interpretation in vocal performance were determined and examined in the contexts of venue, technological developments, language-prosody, and gender. In the last section of the research, which is the conclusion, the transformations of style and interpretation that occurred in vocal performance in the historical process were determined in detail, and suggestions thought to contribute to the field were provided.