Dungeons & Dragons as intellectual property & analysis of WotC's Open Gaming Licence crisis
Bir fikri mülkiyet olarak Dungeons & Dragons & WotC'nin Open Gamıng Lıcense krizi analiz
  1. Tez No: 978826
  2. Yazar: ATAKAN HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARBAROS BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Güzel Sanatlar, Bilim ve Teknoloji, Law, Fine Arts, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, Fikri mülkiyet hukuku, Masa oyunu, Computer games, Intellectual property law, Board game
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, hayatımıza masaüstü rol yapma oyunu olarak giren Dungeons & Dragons'a hukuki bir perspektiften yaklaşarak birkaç temel soruya cevap aramayı amaçlıyoruz: Masaüstü oyunlarının tarihsel arka planı nedir? Bu tür eserlerin hukuki niteliği nedir? Fikri ve sınai haklar nasıl korunmaktadır? Ve Wizards of the Coast tarafından bir Fikri Mülkiyet Sözleşmesi olarak hazırlanmış olan Open Game License (OGL) nasıl bir hukuki krize dönüşmüş ve bunun üçüncü taraf oyun geliştiricileri üzerindeki etkisi ne olmuştur? Fikri Mülkiyet Hukuku, Telif Hakkı, Patentler, Ticari Markalar ve Patent Koruması gibi konuların genel bir değerlendirmesinin ardından, bir eserin nasıl korunması gerektiğine dair bölümlere ayrılmış bir analiz sunacak; hukuki korumaya elverişli olan bileşenleri ayrı ayrı inceleyeceğiz. Uygun görüldüğü yerlerde, masaüstü oyunlara ve D&D evrenine farklı bir bakış açısı katmak amacıyla“Türk Hukukunda Dijital Oyunların Korunması”adlı kitaba da atıfta bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, which approaches Dungeons & Dragons—a game that entered our lives as a tabletop role-playing game—from a legal perspective, we will seek to answer several key questions: What is the historical background of tabletop games? What is the legal nature of such works? How are intellectual and industrial rights protected? And how did the Open Game License (OGL), which functions as an IP Agreement prepared by Wizards of the Coast, evolve into a legal crisis, and what impact did this have on third-party game developers? Following a general overview of topics such as Intellectual Property Law, Copyright, Patents, Trademarks, and Patent Protection, we will present a segmented analysis of how a work should be protected, examining the individual components eligible for legal safeguarding. Where appropriate, the study will reference the book“Protection of Digital Games under Turkish Law”to offer a distinct perspective on tabletop games and the D&D universe.