The impact of instagram advertising on consumer buying behavior in the fashion and beauty sector: A marketing management perspective
Instagram reklamcılığının moda ve güzellik sektöründe tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisi: Pazarlama yönetimi perspektifi
- Tez No: 978834
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVER SEVİL AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital etkileyenler, Müşteri güveni, Sayısal reklamcılık, Sosyal medya platformları, Tüketici güveni, Çevrimiçi reklamcılık, Digital influencers, Customer trust, Digital advertising, social mediaplatforms, Consumer trust, Online advertising
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
Özet
Bu tez, moda ve güzellik sektöründe Instagram Reklamcılığı (IA), Instagram içeriğine Güven (TR) ve Influencer İş birlikleri (IP) unsurlarının Tüketici Satın Alma Davranışı (CBB) üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırmada, 18–40 yaş arasındaki aktif Instagram kullanıcılarından (N = 324) toplanan veriler PLS-SEM ile analiz edilmiştir. Bulgular, IA'nın CBB üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu (β = 0.30, p < 0.001), Güven'in bu etkiyi güçlendirdiğini (etkileşim β = 0.15, p = 0.020) ve IP'nin doğrudan CBB'yi etkilemediğini ancak TR aracılığıyla dolaylı yoldan CBB'ye katkı sağladığını göstermektedir (dolaylı β = 0.11, p < 0.01). Model, TR'de %30 (R² = 0.30) ve CBB'de %56 (R² = 0.56) varyans açıklamış, taşınabilirlik analizi (Q²_TR = 0.18; Q²_CBB = 0.25) ve PLSpredict sonuçları da öngörü gücü olduğunu ortaya koymuştur. Teorik olarak, Güven'in hem arabulucu hem de güçlendirici rolü, Kaynak Güvenilirliği Teorisi ve Medya Zenginliği Teorisi'ne yeni katkılar sunmaktadır. Pratikte, markalar için öncelikle otantik influencer iş birlikleriyle Güven inşa etmek, ardından bu Güven'i pekiştirecek reklam stratejileri benimsemek önerilmektedir. Sınırlılıklar arasında kesitsel tasarım, kadın ağırlıklı örneklem ve öz-bildirim yöntemleri yer almakta, gelecekte deneysel ve boylamsal araştırmaların yapılması tavsiye edilebilir
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how Instagram Advertising (IA), Trust in Instagram content (TR), and Influencer Partnerships (IP) interact to shape Consumer Buying Behavior (CBB) in the fashion and beauty sector. A cross-sectional survey of 324 active Instagram users aged 18–40 was conducted. Data were analyzed using Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM). Results indicate that IA directly and positively influences CBB (β = 0.30, p < 0.001), and Trust moderates this relationship (interaction β = 0.15, p = 0.020), such that the IA→CBB effect is stronger when Trust is high. Additionally, IP significantly increases Trust (IP→TR: β = 0.55, p < 0.001), and Trust fully mediates the effect of IP on CBB (indirect β = 0.11, p < 0.01), with no significant direct IP→CBB path. The model explains 30 % of Trust variance (R²_TR = 0.30) and 56 % of CBB variance (R²_CBB = 0.56). Stone–Geisser's Q² values (Q²_TR = 0.18; Q²_CBB = 0.25) and PLSpredict confirm predictive relevance. The dual role of Trust—both as mediator (IP→TR→CBB) and moderator (IA×TR→CBB)—extends Source Credibility and Media Richness theories to social media marketing. Practically, brands should prioritize authentic influencer collaborations to build Trust before or alongside ad campaigns. Limitations include cross-sectional design, predominantly female sample, and self-reported measures. Future research should employ longitudinal or experimental designs, diversify samples, integrate objective behavioral data, and explore additional mediators or moderators.