Ortaokul Türkçe ders kitaplarında yer alan yazma etkinliklerinin metinler ve temalarla ilişkisi
The relationship of writing activites with texts and themes in secondary school Turkish textbooks
- Tez No: 978841
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZİBAN TEKŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma Etkinlikleri, Türkçe Öğretimi, Ders Kitapları, Metin, Tema, Dil becerileri, Writing Activities, Turkish Language Education, Textbooks, Text, Theme, Language skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Türkçe derslerinde öğrencilerin dil becerilerini geliştirmek temel amaçlardan biridir. Bu beceriler arasında yer alan yazma, öğrencinin düşüncelerini yazılı olarak ifade etme ve dili etkili biçimde kullanma yetisini kazandığı önemli bir alandır. Yazma öğretiminin daha işlevsel ve anlamlı hâle gelebilmesi için yazma etkinliklerinin ders kitaplarında yer alan metinler ve temalarla ilişkilendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, ortaokul Türkçe ders kitaplarında yer verilen yazma etkinliklerinin, kitaplarda sunulan metinler ve temalarla ne ölçüde bağlantılı olduğunu incelemektir. Çalışma nitel araştırma yöntemi kapsamında temel nitel araştırma desenine göre yürütülmüştür. Araştırmanın veri kaynaklarını 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı, 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile 2024-2025 eğitim öğretim yılına ait MEB yayınlı ortaokul Türkçe ders kitapları oluşturmaktadır. Yazma etkinliklerinin metin ve temalarla olan ilişkisini değerlendirmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir analiz tablosu kullanılmıştır. Veriler doküman incelemesi yoluyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Yazma etkinliklerinin önemli bir kısmı metin ve temalarla anlamlı bir bağ kurarken, kayda değer sayıda etkinlik bu bağlamdan kopuk şekilde tasarlanmıştır. Bu durum, etkinliklerin planlanmasında metin-tema bütünlüğünün güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the main objectives of Turkish language education is to improve students' language skills. Among these skills, writing is a critical component in which students learn to express their thoughts in written form and use language effectively. In order to make writing instruction more meaningful and functional, it is essential that writing activities are meaningfully connected to the texts and themes presented in textbooks. The purpose of this study is to examine the extent to which writing activities in middle school Turkish textbooks are related to the texts and themes within the books. The study was conducted using a basic qualitative research design, which is a type of qualitative research method. The data sources of the study include the 2019 Turkish Language Curriculum, the 2024“Century of Türkiye”Maarif Model, and middle school Turkish textbooks published by the Ministry of National Education for the 2024–2025 academic year. A researcher-developed analysis chart was used to evaluate the relationship between writing activities, texts, and themes. The data were collected through document analysis and analyzed using content analysis techniques. The findings show that while a significant number of writing activities are meaningfully related to the texts and themes, a notable portion lacks contextual integration. This indicates a need to reinforce text-theme coherence in the planning and design of writing activities.