Ergen bireylerde tüketim alışkanlığı ile kanaatkârlık ve maneviyat arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A quantitative study on the relationship between consumption habits, frugality and spirituality in adolescent individuals
  1. Tez No: 978886
  2. Yazar: HAVVA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHLÜL TOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Kanaat, Maneviyat, Tüketim alışkanlıkları, Puberty, Opinion, Spirituality, Consumption habits
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Topluma ait olan ve bireylerin kazanması istenilen değerler, bireylere doğru kararlara varmalarında yardımcı olan temel ahlaki ilkeleri içermektedir. Bu değerlerden kanaatkârlık gibi bazılarının yitirilmesiyle bencillik davranışı ortaya çıkmaktadır. Bencillik sonucunda da sürekli zevk arayan ve tüketen narsist bir insan modeli oluşmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın konusunu, kanaatkârlık ve maneviyatın tüketim alışkanlığı ile ilişkisinin incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmanın temel amacı ise, ergenlerden yola çıkarak bireylerde oluşan tüketim alışkanlığının ahlaki değer yargılarından kanaatkârlık ve maneviyat ile olan etkileşiminin yönünü ve ilişkisini ortaya koymaktır. Elde edilen bu veriler, bireylerin tüketim esnasındaki tutumlarını ve iradelerini ele alıp din psikolojisi bağlamında değerlendirerek hem bu alana hem de bireylerdeki bu konuya olan bakışına katkı sağlamak açısından önemlidir.Araştırma teorik bölümünde dokümantasyon yönteminden, uygulama bölümünde ise tarama metodu olan nicel araştırma deseni bağlamında anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Ankara ilindeki ortaöğretim kurumlarının 4 ayrı okulunda öğrenim gören 443 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Maneviyat Ve Kanaatkârlık Ölçeği ve Hedonik Tüketim Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS(IBM SPSS for Windows, ver.26) istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre ergen bireylerin tüketim alışkanlıklarının kanaatkâr olma ve maneviyat düzeyleriyle anlamlı negatif yönlü ilişkili olduğu, kanaatkâr ve maneviyat değerine az sahip olan bireylerin hedonik tüketim alışkanlığının fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sosyo-demografik değişkenlerle ilgili bulgulara bakıldığında, hedonik tüketim alışkanlığı ölçek puanı ile cinsiyet, ekonomik düzey ve okul türü arasında; maneviyat eğilimi ile cinsiyet ve okul türü arasında; kanaatkârlık düzeyi ile okul türü arasında anlamlı bir ilişki bulunurken diğer demografik değişkenler arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The values that belong to society and are intended to be instilled in individuals encompass fundamental moral principles that help individuals make sound decisions. The loss of some of these values - such as frugality - leads to selfish behavior. As a result of selfishness, a narcissistic human model emerges, one that constantly seeks pleasure and consumes. In this context, the focus of the research is to examine the relationship between frugality, spirituality, and consumption habits. The primary aim of the study is to reveal the direction and nature of the interaction between individuals' consumption habits - beginning with adolescents - and the moral value judgments of frugality and spirituality. The findings obtained are significant for evaluating individuals' attitudes and self-control during consumption within the framework of the psychology of religion, contributing both to this field and to the understanding of this issue among individuals.In the theoretical section of the research, the documentation method was employed, while in the implementation section, the survey method, a quantitative research design, was used with a questionnaire technique. The sample of the research consists of 443 students studying at four different secondary education institutions in Ankara during the 2023-2024 academic year. The data collection tools used in the study included the Personal Information Form, the Spirituality and Contentment Scale, and the Hedonic Consumption Scale. The data were analyzed using the SPSS (IBM SPSS for Windows, ver.26) statistical program. According to the findings of the study, adolescents' consumption habits are significantly and negatively associated with their levels of frugality and spirituality; ıt was concluded that individuals with lower levels of frugality and spiritual values tend to have higher levels of hedonic consumption habits. Moreover, the findings regarding socio-demographic variables indicated significant associations between the hedonic consumption habit scale score and gender, economic status, and school type; between the tendency toward spirituality and gender and school type; and between the level of frugality and school type. No significant associations were observed among the other demographic variables.