Digital transformation in Turkish public administration: National Development Plans (8th-12th)
Türk kamu yönetiminde dijital dönüşüm: Ulusal Kalkınma Planları (8.–12. dönem)
  1. Tez No: 978898
  2. Yazar: ESRA ÖZSEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN KIVRAK KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Kalkınma Planları, Dijital Dönüşüm, Public Administration, Development Plans, Digital Transformation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Türk Kamu Yönetiminde Dijital Dönüşüm: Ulusal Kalkınma Planları (8.–12. Dönem) Günümüz çağında dijital dönüşüm, kamu yönetimini küresel ölçekte yeniden yapılandıran temel bir dinamik olarak ortaya çıkmıştır. Bu tez, Türkiye'de kamu yönetimi alanındaki dijital dönüşümün evrimini, 2001 ile 2028 yıllarını kapsayan beş ulusal kalkınma planı çerçevesinde kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Beş yıllık kalkınma planları çerçevesinde konumlandırılan bu çalışma, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge), bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT), bilim, teknoloji ve yenilik, e-devlet, dijitalleşme ve dijital devlet gibi temel kavramların söz konusu planlarda nasıl inşa edildiğini, yeniden tanımlandığını ve kurumsal bir yapı içerisinde nasıl yer bulduğunu analitik bir biçimde incelemektedir. Nitel bir araştırma metodolojisi benimseyen bu çalışmada; doküman analizi, içerik analizi, betimleyici inceleme ve karşılaştırmalı değerlendirmeyi içeren çok boyutlu bir yaklaşım kullanılmaktadır. Kalkınma planlarında yer alan dijital dönüşüm politikaları ve girişimleri; ilgili yasal çerçeveler, akademik literatür ve Eurostat verileriyle üçgenleme (triangulation) yöntemiyle sistematik olarak analiz edilmiştir. Başlıca dijital kamu girişimleri, her kalkınma planıyla paralel olarak incelenmiş ve uygulandıkları dönemler dikkate alınarak betimleyici biçimde sunulmuştur. Bulgular, politika söyleminde açık bir evrime işaret etmektedir: Başlangıçta altyapı geliştirmeye odaklanan yaklaşım, zamanla çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm ilkelerini de içeren, daha bütünleşik ve vatandaş odaklı bir dijital yönetişim modeline dönüşmüştür. Ulusal politika içeriği analizinin uluslararası karşılaştırmalı çerçevelerle entegrasyonu, Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecine planlama ve uygulama boyutlarını kapsayan bütüncül bir bakış açısı sağlamaktadır. Bu araştırma yalnızca merkezi hükümet tarafından yayımlanan kalkınma planlarına odaklanmaktadır. Uygulama sonuçlarına ilişkin ampirik verilerin sınırlı olması nedeniyle, bulguların kapsamı ve yorumu bu kısıt çerçevesinde ele alınmıştır. Bununla birlikte çalışma, kamu sektöründeki dijitalleşmenin analizine sağlam bir analitik temel sunmayı ve gelecekteki dijital kamu politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Digital Transformation in Turkish Public Administration: National Development Plans (8th–12th) In the contemporary era, digital transformation has emerged as a foundational dynamic restructuring public administration on a global scale. This thesis offers a comprehensive analysis of the evolution of digital transformation within public administration in Türkiye, through the lens of five national development plans spanning the period from 2001 to 2028. Positioned within the framework of five-year development plans, this study analytically examines how key concepts—such as research and development (R&D), information and communication technologies (ICT), science, technology and innovation, e-government, digitalization, and the digital state—have been constructed, redefined, and embedded within an institutional structure in the context of these plans. Adopting a qualitative research methodology, the study employs a multidimensional approach that includes document analysis, content analysis, descriptive examination, and comparative evaluation. Digital transformation policies and initiatives presented in the development plans are systematically analyzed through triangulation with relevant legal frameworks, academic literature, and Eurostat data. Major digital public initiatives are examined in parallel with each development plan and are presented descriptively, taking into account the periods in which they were implemented. The findings indicate a clear evolution in the policy content—from an initial emphasis on infrastructure development toward a more integrated and citizen-oriented model of digital governance that incorporates principles of environmental sustainability and green transformation. The integration of national policy content analysis with international comparative frameworks provides a holistic perspective on Türkiye's digital transformation trajectory, encompassing both planning and implementation dimensions. This research focuses exclusively on development plans issued by the central government. Due to the limited availability of empirical data regarding implementation outcomes, the scope and interpretation of the findings are framed within this constraint. Nevertheless, the study aims to provide a robust analytical foundation for examining digitalization in the public sector and to guide the development of future digital public policies.