TRT repertuvarına kayıtlı Giresun türkülerinde mitolojik unsurlar
Mythological elements in Giresun folk songs recorded in TRT repertoire
  1. Tez No: 978996
  2. Yazar: İREM BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİRE BAYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Anlam, Folklorik ögeler, Giresun, Kültür, Mitoloji, Türküler, Meaning, Folkloric elements, Giresun, Culture, Mitology, Folk songs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Türkü, içinde yaşadığı toplumun dünya görüşünü, inançlarını, geleneklerini ve sanat zevkini yansıtan, aynı zamanda bunların gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan, ezgilerle bestelenmiş özel bir halk edebiyatı türüdür. Türkü türünün tarihi oldukça eskilere dayanır; Türkler, İslamiyet'ten önce de kendi gelenek ve yaşam tarzlarını yansıtan, kendilerine has bir edebiyat anlayışı içinde bu tür ürünler yaratmışlardır. Bu yönüyle türküler, yalnızca birer müzik eseri değil, aynı zamanda tarihî ve kültürel bir hafıza niteliğindedir. TRT repertuvarına kayıtlı Giresun yöresine ait türkü sözleri ile mitoloji arasındaki ilişki, mitolojik unsurlar bağlamında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda, Giresun türkülerinde yer alan çeşitli sembollerin, inanışların ve anlatı unsurlarının kökeninde mitolojik düşünce sisteminin izlerinin bulunduğu görülmüştür.“TRT Repertuvarına Kayıtlı Giresun Türkülerinde Mitolojik Unsurlar”başlığını taşıyan bu tezde, TRT repertuvarına kayıtlı 87 adet türkü taranmıştır. Çalışmada TRT repertuvarına kayıtlı Giresun yöresi özelinde mitolojik unsurları yansıttığı düşünülen türkü sözleri belirlenerek detaylı bir şekilde incelenmiş ve söz konusu türkü metinlerinde ağırlıklı olarak dağ kültü, ağaç kültü ve hayvan kültü unsurları tespit edilmiştir. Bu inceleme aracılığıyla, Giresun türkülerinde yer alan mitolojik izlerin tespiti amaçlanmış; halkın sözlü anlatımında mitolojik düşünce sisteminin ne ölçüde ve nasıl yer bulduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
A folk song is a special type of folk literature composed with melodies that reflects the worldview, beliefs, traditions and artistic taste of the society in which it lives, and at the same time ensures the transmission of these to future generations. The history of the folk song genre goes back to ancient times; Turks, even before Islam, created such products within a unique understanding of literature that reflected their own traditions and lifestyles. In this respect, folk songs are not only musical works, but also a historical and cultural memory. The relationship between the lyrics of Giresun folk songs registered in the TRT repertoire and mythology was evaluated in the context of mythological elements. As a result of this evaluation, it was seen that there are traces of the mythological thought system in the origins of various symbols, beliefs and narrative elements in Giresun folk songs. In this thesis titled“Mythological Elements in Giresun Folk Songs Registered in TRT Repertoire”, 87 folk songs registered in TRT repertoire were scanned. In the study, the lyrics of folk songs registered in the TRT repertoire, which are thought to reflect mythological elements in Giresun region, were determined and analyzed in detail, and the elements of mountain cult, tree cult and animal cult were determined in the said folk song texts. Through this analysis, it was aimed to determine the mythological traces in Giresun folk songs; it was revealed to what extent and how the mythological thought system found a place in the oral expression of the people