Spatial knowledge spillovers and productivity: A firmlevel analysis of productivity interactions on Türkiye
Mekansal bilgi saçılımları ve üretkenlik: Türkiye'de üretkenlik etkileşimlerinin firma düzeyinde analizi
  1. Tez No: 978997
  2. Yazar: MEHMET CAN ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi yayılımları, Ekonomik coğrafya, Toplam faktör verimliliği, Knowledge spillovers, Economic geography, Total factor productivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 2009-2021 yılları arasında Türkiye imalat sektöründe firma düzeyindeki üretkenlikteki mekansal bağımlılıklar incelenmektedir. Girişimci Bilgi Sistemi'nden (EIS) elde edilen mikro veriler kullanılarak, firma düzeyinde Toplam Faktör Verimliliği (TFP) Ackerberg, Caves ve Frazer (2015) yaklaşımıyla tahmin edilmiştir. Gerçekçi ekonomik mesafeleri yakalamak için yol ağı tabanlı bir mekansal ağırlık matrisi oluşturulmuştur. Mekansal örüntüler ilk olarak Mekansal İlişkinin Yerel Göstergeleri (LISA) ile tanımlanmış, ardından Mekansal Otoregresif (SAR), Mekansal Hata (SEM) ve SARAR modelleri ile ekonometrik tahmin yapılmıştır. Sonuçlar, mesafeyle azalan ve yüksek teknoloji sektörlerinde ve İstanbul, Doğu Marmara ve Ege gibi merkez bölgelerde daha güçlü etkilere sahip önemli pozitif üretkenlik yayılmalarını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, coğrafyanın üretkenlik dinamiklerini şekillendirmedeki önemini vurgulamakta ve bölgesel eşitsizlikleri azaltmak ve endüstriyel iyileştirmeyi teşvik etmek için politika açısından önemli içgörüler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines spatial interdependencies in firm-level productivity across Türkiye's manufacturing sector from 2009 to 2021. Using microdata from the Entrepreneur Information System (EIS), firm-level Total Factor Productivity (TFP) is estimated with the Ackerberg, Caves, and Frazer (2015) approach. A road network– based spatial weight matrix is constructed to capture realistic economic distances. Spatial patterns are first identified through Local Indicators of Spatial Association (LISA), followed by econometric estimation with Spatial Autoregressive (SAR), Spatial Error (SEM), and SARAR models. Results reveal significant positive productivity spillovers that decline with distance. These findings highlight the importance of geography in shaping productivity dynamics and provide policy-relevant insights for reducing regional disparities and fostering industrial upgrading.