Türkiye'de Prehistorik dönem kazılarında uygulanan çevresel arkeoloji yöntemlerinin gelişimi
Development of environmental archaeology methods applied in Prehistoric excavations in Türkiye
- Tez No: 979004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE SAVRUM KORTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Arkeometri, Archeology, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Arkeolojik kazılar, Bioarkeoloji, Archaeological excavations, Bioarchaeology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında çevresel arkeoloji yöntemlerinin ortaya çıkmasından günümüze kadar olan gelişim süreci ele alınmıştır. 1900'lerde bilimde yaşanılan gelişmeler arkeoloji alanında da yer edinmiştir. Arkeolojik çalışmaların sadece maddi kültür kalıntılarının ele geçirilmesi, tasnif edilmesi, tipolojik olarak incelenmesinin dışında, bu kalıntıların kimler tarafından nasıl, ne koşullarda ne için üretildikleri gibi sorulara cevap aranmaktadır. Arkeoloji biliminin tek başına bu sorulara cevap vermede yetersiz kalmasından dolayı diğer bilim alanlarında yaşanılan gelişmeler jeoarkeoloji, biyoarkeoloji, zooarkeoloji ve arkeobotani gibi alt bilim dallarının ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Ortaya çıkan bu alt bilim dalları sayesinde arkeoloji, kalıntıların ortaya çıkarılıp tasnif edilmesinin de ötesinde üretiliş amaçları gibi sorulara yanıt aramada önemli bir etken haline gelmiştir. Bu çalışmada arkeolojiye yardımcı alt bilim dallarının ülkemizde prehistorik dönem kazılarında uygulanması ile ilgili süreçler, örnek yerleşmelerle ele alınmış, interdisipliner yöntemlerin kullanılmaya başlaması ve gelişim süreci incelenmiştir. Arkeolojide uygulanmaya başlayan bu yöntemler teorik arkeoloji denilen kavramların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the development process of environmental archaeology methods from the emergence to the present day is discussed. The developments in science in the 1900s have also gained a place in the field of archaeology. Archaeological studies are not only about capturing, classifying and typologically analyzing the remains of material culture, but also about questions such as how, by whom, under what conditions and for what purpose these remains were produced. Since the science of archaeology alone is insufficient to answer these questions, developments in other fields of science play an important role in the emergence of sub-disciplines such as Geoarchaeology, Bioarchaeology, Zooarchaeology and Archaeobotany. Thanks to these sub-disciplines, archaeology has become an important factor in seeking answers to questions such as the purpose of production beyond the discovery and classification of remains. In this study, the processes related to the application of sub-disciplines auxiliary to archaeology in prehistoric period excavations in our country are discussed with sample settlements, and the introduction and development process of interdisciplinary methods are examined. These methods, which started to be applied in archaeology, led to the emergence of concepts called theoretical archaeology.