İletişim fakültesi öğrencilerinin çevrimiçi mahremiyet kaygısı: Aksaray Üniversitesi örneği
Online privacy concerns of communication faculty students: The case of Aksaray University
- Tez No: 979014
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi mahremiyet, Online privacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Sosyal medya, dijital iletişimi günlük yaşamda daha etkin hale gelmektedir. Bu durum, bireylerin iş ve özel yaşantıları üzerinde olumlu ve olumsuz etkiler ortaya çıkarmaktadır. Örneğin sosyal medya kullanıcıları, gelişen dijital iletişim ağları sayesinde çevresini gözetleme imkanına erişmektedir. Bu nedenle gözetim ve mahremiyet olguları, dijitalleşme nedeniyle dönüşüme uğramaktadır. Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin çevrimiçi mahremiyet kaygılarının ölçülmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada, Buchanan ve arkadaşları (2007) tarafından geliştirilen ve Turgay Alakurt (2017) tarafından Türk kültürüne uyarlanan Çevrimiçi Mahremiyet Kaygısı Ölçeği, basit tesadüfi örneklem yoluyla Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yer alan 272 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistik tekniklerle analiz edilmiştir. Buna göre üniversite öğrencilerinin mahremiyet kaygıları orta düzeyde belirlenmiştir. Öğrenciler, dijital ortamlarda karşı karşıya oldukları mahremiyet risklerinin farkında olduklarını, ancak yeterince önlem almadıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Social media has become more influential in daily life through digital communication. This situation produces both positive and negative effects on individuals' professional and private lives. For instance, social media users are able to monitor their surroundings through developing digital communication networks. Consequently, the phenomena of surveillance and privacy undergo transformation due to digitalization. This study aims to measure the online privacy concerns of university students. The Online Privacy Concern Scale, originally developed by Buchanan and colleagues (2007) and adapted to Turkish culture by Turgay Alakurt (2017), was applied to 272 students at Aksaray University Faculty of Communication through simple random sampling. The data obtained were analyzed using statistical techniques. The results indicate that university students' privacy concerns are at a moderate level. It was also revealed that students are aware of the privacy risks they face in digital environments; however, they do not take sufficient precautions.