Yerel yönetimlerin kentsel rekreasyon uygulamaları ve vatandaş memnuniyetini belirlemeye yönelik karaman ilinde bir araştırma
A study in karaman province to determine urban recreation practices of local governments and citizen satisfaction
- Tez No: 979013
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Turizm, Spor, Public Administration, Tourism, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Rekreasyon Alanları, Rekreasyon, Rekreasyon Yönetimi, Yerel Yönetimler, Vatandaş Memnuniyeti, Rekreasyonel aktiviteler, Rekreasyonel planlama, Urban Recreation Areas, Recreation, Recreation Management, Local Governments, Citizen Satisfaction, Recreational activities, Recreational planning, Local administrations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Vatandaşlara en yakın birimler olan yerel yönetim kuruluşlarının görev alanları içerisinde kentsel rekreasyon alanlarının artırılıp, rekreasyonel hizmetlerin etkin bir şekilde sunulması yer almaktadır. Toplumun yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik vatandaşın hizmetine sunulan kentsel rekreasyon alanlarından vatandaş memnuniyetinin ortaya konulması çalışmanın temel sorunsalıdır. Bu bağlamda hazırlanan çalışmanın temel amacı Karaman ili örneği üzerinden hareketle, rekreasyon alanlarının fiziksel durumları, rekreasyon alanlarının güvenlik, konfor ve uygunluk durumlarına yönelik vatandaş memnuniyetinin ortaya konulmasıdır. Buradan hareketle hazırlanan çalışma kapsamında ilk olarak rekreasyon yönetimine yönelik kavramsal bilgilere, serbest zaman, rekreasyon ve yönetim kavramları, rekreasyon türlerine yer verilmektedir. Çalışmanın ikinci kısmında Türkiye'de yerel yönetimler ve kentsel rekreasyon uygulamalarına yönelik yasal düzenlemeler ortaya konulmakta ve farklı belediye örneklerinden hareketle kentsel rekreasyonel hizmetlere yönelik iyi uygulama örnekleri değerlendirilmekte ve kentsel rekreasyon alanları ile ilgili araştırmalar irdelenmektedir. Çalışmanın son bölümünde ise Karaman ilinde bir araştırma gerçekleştirilerek kentsel rekreasyon alanlarının fiziki yapıları, güvenlik, konfor ve uygunluk durumlarına yönelik vatandaş memnuniyetini ölçmeye yönelik Karaman ilinde gerçekleştirilen araştırma sonucunda elde edilen bulgular analiz edilmektedir. Nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılan çalışmada anket tekniğinden yararlanılmıştır. Alan araştırması sonucunda elde edilen bulgulardan ilki kent merkezinde vatandaşın hizmetine sunulan rekreasyon alanları fiziksel imkanlarının, vatandaş memnuniyeti ve ilgili alanların güvenlik, konfor ve uygunlukları üzerinde etkisinin olumlu ve anlamlı düzeyde olduğudur. Araştırmanın bir diğer bulgusu, rekreasyon alanlarının güvenlik, konfor ve uygunluklarının vatandaş memnuniyeti üzerindeki etkisinin olumlu ve anlamlı düzeyde oluğu, ilgili rekreasyon alanlarının fiziksel imkanları ile vatandaşlık memnuniyeti arasında rekreasyon alanlarının güvenlik, konfor ve uygunluk durumlarının aracılık rolünün olduğudur.
Özet (Çeviri)
Local government institutions, the units closest to citizens, are responsible for expanding urban recreational areas and providing effective recreational services. The primary focus of this study is to assess citizen satisfaction with urban recreational areas, which are designed to improve the quality of life for the public. The primary objective of this study is to assess citizen satisfaction with the physical condition of recreational areas and their safety, comfort, and convenience, using the example of Karaman Province. Based on this, the study first provides conceptual information on recreation management, including the concepts of leisure, recreation, and management, and types of recreation. The second section of the study presents legal regulations concerning local governments and urban recreation practices in Turkey. It also evaluates examples of good practices in urban recreational services from various municipalities, and examines research on urban recreational areas. The final section of the study analyzes the findings of a study conducted in Karaman province to measure citizen satisfaction with the physical structure, safety, comfort, and convenience of urban recreation areas. The study utilized quantitative research methods and employed a survey technique. The first finding from the field study is that the physical facilities of recreation areas offered to citizens in the city center have a positive and significant impact on citizen satisfaction and the safety, comfort, and convenience of these areas. Another finding of the study is that the safety, comfort, and convenience of recreation areas have a positive and significant impact on citizen satisfaction, and that the safety, comfort, and convenience of recreation areas play a mediating role between the physical facilities of these areas and citizen satisfaction.