Ortaokul öğrencilerinin konuşma becerisine yönelik tutumları
Secondary school students' attitudes towards speaking skills
- Tez No: 979035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KEMİKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil becerileri, konuşma becerisi, tutum, konuşma tutumu, ortaokul öğrencileri, Language skills, speaking skills, attitude, speaking attitude, secondary school student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin konuşma becerisine yönelik tutumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeliyle yürütülen çalışmanın katılımcı grubunu Zonguldak Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı devlet okullarından Mimar Sinan Ortaokulu, Cumhuriyet Ortaokulu, Karaman Amele Birliği Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu, Beycuma Şehit Onbaşı Rıfat Köktürk Ortaokulu, Elvanpazarcık Şehit Göksal Cin Ortaokulu, Eceler Murat Kayhan Ortaokulu ve Keller Ortaokulunda öğrenim gören toplam 593 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”ile Topçuoğlu Ünal ve Özer tarafından geliştirilen“Konuşma Becerisi Tutum Ölçeği”nin kullanıldığı araştırmanın verileri SPSS 26.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre ortaokul öğrencilerinin konuşma becerisine yönelik tutumlarının“yüksek”düzeyde olduğu, tutumlar arasında ölçeğin tamamında veya alt boyutlarında cinsiyet, sınıf düzeyi, Türkçe dersi başarısı, kardeş sayısı ve anne eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılığın olduğu belirlenmiştir. Bu farklılığın ölçeğin“ilgi ve sevgi”boyutunda kız öğrenciler, 5. sınıflar, Türkçe ders notu 70 ve üstü olanlar lehine; ölçeğin“kaygı ve endişe”boyutunda erkek öğrenciler, kardeşi olmayan veya tek kardeşi olanlar ile annesi yükseköğretim mezunu olanlar lehine; ölçeğin toplamında ise Türkçe ders notu 70 ve üstü olanlar ile annesi yükseköğretim mezunu olanlar lehine olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte okulun bulunduğu yerleşim yeri ile baba eğitim durumu değişkenleri katılımcıların konuşmaya yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılığa yol açmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine middle school students' attitudes towards speaking skills in terms of various variables. The participant group of the study, which was conducted with the Descriptive survey design 593 students studying at eight state secondary schools under the Zonguldak National Education Directorate, namely Mimar Sinan, Cumhuriyet, Karaman Amelebirliği, Imam Hatip, Beycuma Şehit Onbaşı Rıfat Köktürk, Elvanpazarcık Şehit Göksal Cin, Eceler Murat Kayhan, and Keller Secondary Schools. The data of the study were collected using the 'Personal Information Form' developed by the researchers and the 'Speaking Skills Attitude Scale' developed by Topçuoğlu Ünal and Özer, and were analyzed with SPSS 26.0 statistical software package. According to the research findings, middle school students' attitudes towards speaking skills were found to be at a 'high' level. Significant differences were identified in the overall scale or its sub-dimensions based on the variables of gender, grade level, achievement in the Turkish course, number of siblings, and mother's educational level. These differences were found to favor female students, fifth graders, and those with a Turkish course grade of 70 or above in the 'interest and affection' sub-dimension. They favored male students, those with no siblings or only one sibling, and those whose mothers are university graduates in the 'anxiety and concern' sub-dimension. In the total score of the scale, the differences favored students with a Turkish course grade of 70 or above and those whose mothers are university graduates. However, the variables of the school's location and the father's educational level did not lead to any significant differences in participants' attitudes towards speaking.