Mobil oyun destekli merhamet eğitiminin yaz Kur'an kursu öğrencileri üzerindeki etkisi: İzmir ili Kemalpaşa ilçesi örneği
The effect of mobile game-supported compassion education on summer Quran course students: The case of Kemalpasa district, Izmir province
- Tez No: 979036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ÇOŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Değer, Eğitim, Merhamet, Mobil Uygulama, Religious Education, Value, Education, Compassion, Mobile Application
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde ivme kazanan teknolojik gelişmeler her alanda vazgeçilmez bir hal almıştır. Teknolojinin sunduğu imkânlar insan yaşamının her safhasında; yaşam tarzı, bilgiyi edinme yolları, eğitim alma şekilleri gibi birçok alanda değişimlere neden olmuştur. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde eğitim sisteminde de çağa uygun araç gereç ve materyal kullanılması kaçınılmazdır. Bu durum din eğitimi için de geçerlidir. Özellikle bilgiyi edinme yolu olarak kullanılan kitle iletişim araçlarının oluşturduğu zararlı içeriklerden, çocukların ve gençlerin korunması amacıyla din eğitiminin bir fırsata dönüştürülmesi gereklidir. Yayımlanan içeriklerden etkilenen çocuklar ve gençlerin şiddet eğilimlerinin arttığı yapılan araştırmalarla ortaya konulmaktadır. Bu bakımdan çocuk ve gençlere teknolojinin sunduğu imkânlarla merhamet eğitiminin verilmesi elzemdir. Bu araştırmada 2024-2025 yılının yaz döneminde İzmir İli Kemalpaşa İlçe Müftülüğüne bağlı çeşitli camilerdeki Yaz Kur'an Kursu 5-8. sınıf öğrencilerinin Mobil Oyun Destekli Merhamet Eğitimi verilerek bu değerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda deneysel desen modeli ile neden- sonuç ilişkisi kurmayı amaçladık. Deneysel desenden biri deney grubu yani (mobil uygulamanın uygulandığı) diğeri de kontrol grubu (öğretimin normal yapıldığı grup)olarak belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmada yukarıda belirttiğimiz gruplara ön-test ve son-test kontrol gruplu ölçüm yapılarak hata payını düşürmeye çalışılmıştır. Bu nedenle araştırmada aynı öğrenciler ve uygulayıcı öğretmenle çalışılmıştır. Çalışmada öğrenciler gönüllülük esasına göre, deney grubu ve kontrol grubu olarak ayrım yapılmış, grupların homojen olması içinde cinsiyet, yaş sayıları eşit tutulmasına özen gösterilmiştir. Araştırmanın yürütülmesi, deney gruplarındaki yirmi dokuz ve kontrol gruplarındaki yirmi dokuz toplamda elli sekiz öğrenci ile olmuştur. Kontrol grubu ile yaz kuran kursu öğretim programın da belirtilen biçimde dersler yapılmıştır. Deney grubunda ise araştırmacı tarafından merhamet eğitimi duygusuna yönelik hazırlanan mobil uygulama uygulanmıştır. Bu çalışmada temel eğitim düzeyindeki öğrencilerin merhamet düzeylerini artırmak amacıyla geliştirilen bir bilgisayar oyunu kullanılmıştır. Oyunda, seviyeleri geçmeyi teşvik eden zenginleştirilmiş video ve bulmaca içerikleri yer almıştır. Uygulama temmuz ayında başlamış ve dört hafta boyunca devam etmiştir. Araştırma kapsamında deney ve kontrol grubu olmak üzere iki ayrı öğrenci grubu oluşturulmuştur. Uygulama öncesinde her iki gruba, önce ön test olarak“Merhamet Ölçeği”uygulanmıştır. Takip eden dört hafta süresince yalnızca deney grubuna mobil uygulama aracılığıyla çeşitli içerik etkinlikleri sunulmuştur. Uygulamanın tamamlanmasının ardından, her iki gruba son test olarak aynı ölçek tekrar uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Türkçe' ye Akdeniz ve Deniz tarafından uyarlanan 24 maddelik“Merhamet Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek, bireylerin başkalarına karşı duyduğu merhameti altı farklı boyutta değerlendirmektedir. Elde edilen nicel veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, mobil uygulama yoluyla yapılan müdahalenin deney grubundaki öğrencilerin merhamet düzeylerini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Today, accelerating technological developments have become indispensable in every field. The opportunities offered by technology have led to changes in various areas, including lifestyle, information acquisition, and education at every stage of human life. As a result of these developments, it is inevitable to use tools and materials suitable for the age in the education system. This is also true for religious education. Religious education should be turned into an opportunity to protect children and young people from harmful content created by mass media, which is used as a way of obtaining information. Studies have shown that children and young people who are affected by the content broadcast increase their tendency towards violence. In this respect, it is essential to provide compassion education to children and young people with the opportunities offered by technology. In this research, it was aimed to examine this value by giving Compassion Education with Information Technologies to 5-8th- grade students in the summer Quran courses in various mosques affiliated to the Kemalpasa District Mufti's Office of Izmir Province in the summer period of 2024-2025. In our study, we aimed to establish a cause-and-effect relationship with the experimental design model. One of the experimental designs was determined as the experimental group (where the mobile application was applied) and the other as the control group (where the teaching was done normally). In this study, we tried to reduce the margin of error by performing pre-test and post-test control group measurements for the groups mentioned above. For this reason, the same students and teacher practitioners were used in the study. In the study, the students were divided into experimental and control groups on the basis of volunteerism, and care was taken to keep the groups homogeneous in terms of gender and age. The study was conducted with twenty-nine students in the experimental group and twenty-nine students in the control group, totaling fifty-eight students. Lessons were held with the control group as specified in the summer Quran course curriculum. In the experimental group, the mobile application prepared by the researcher for the sense of compassion education was applied. In this study, a computer game developed to increase the compassion levels of students at the basic education level was used. The game included enriched video and puzzle content that encouraged passing the levels. The implementation started in July and continued for four weeks. Within the scope of the research, two separate student groups were formed as experimental and control groups. Before the implementation, the Compassion Scale was administered to both groups as a pretest. During the following four weeks, only the experimental group was presented with various content activities through the mobile application. After the completion of the application, the same scale was reapplied to both groups as a post-test. The 24-item“Compassion Scale,”adapted into Turkish by Akdeniz and Deniz, was used as a data collection tool in the study. The scale evaluates the compassion of individuals towards others in six different dimensions. The quantitative data obtained were evaluated by the content analysis method. The findings of the study showed that the intervention through a mobile application positively affected the compassion levels of the students in the experimental group.