Adnan Yücel'in şairliği ve şiirleri
Adnan Yücel's poetry and poems
  1. Tez No: 979121
  2. Yazar: DİLEK ONAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Türk edebiyatı, Yeni Türk edebiyatı, Şiir, Literature, Turkish literature, New Turkish literature, Poem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Adnan Yücel'in şairliği ve şiirleri üç ana bölüm altında incelenmiştir. Birinci bölümde şairin hayatı, edebî kişiliği ve sanat anlayışı ele alınmış; ikinci bölümde şiirlerinde işlenen temalar değerlendirilmiş, üçüncü bölümde ise şiirlerinin dil ve üslup özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Tez kapsamında şiir incelemesi yöntemi kullanılarak Adnan Yücel'in eserleri hem içerik hem de biçim açısından değerlendirilmiştir. İncelemeler sonucunda şairin şiirlerinde toplumcu gerçekçi bir anlayışla hareket ettiği, Marksist bir dünya görüşü benimsediği ve özellikle ezilen sınıfların, işçi kesiminin, halkın sesi olmayı amaçladığı tespit edilmiştir. Şiirlerinde direniş, isyan, adalet, özgürlük, devrim, emperyalizm karşıtlığı ve sınıfsal eşitsizlikler gibi temalar yoğun biçimde yer almakta; bu yönüyle Adnan Yücel, Türk şiirinde direniş ve toplumcu bir şair olarak öne çıkmaktadır. Dil ve üslup bakımından ise şairin, şiirsel anlatım gücünü artırmak amacıyla mısra ve kelime tekrarları, ikilemeler, dil sapmaları ve biçimsel çeşitlilikler gibi tekniklere başvurduğu görülmektedir. Bu yönüyle Adnan Yücel, şiiri hem düşünsel hem de estetik bir mücadele alanı olarak kullanmış; çağdaş Türk edebiyatında özgün bir yer edinmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the poetry and poetic identity of Adnan Yücel are examined under three main sections. The first section explores the poet's life, literary personality, and artistic perspective; the second section analyzes the themes addressed in his poetry; and the third section focuses on the linguistic and stylistic characteristics of his work. Using poetry analysis as the primary method, Yücel's works were evaluated in terms of both content and form. The findings reveal that Adnan Yücel adopted a social realist approach, was influenced by a Marxist worldview, and aimed to be the voice of the oppressed classes, the working class, and the people. His poetry strongly reflects themes such as resistance, rebellion, justice, freedom, revolution, anti-imperialism, and class inequality. These elements distinguish him as a poet of resistance and social consciousness in Turkish literature. From a stylistic perspective, the poet employed techniques such as repetition of lines and words, reduplications, linguistic deviations, and structural variety to enhance the expressive power of his poetry. In this respect, Adnan Yücel used poetry not only as an aesthetic form but also as a space for ideological and intellectual struggle, securing a unique position in contemporary Turkish literature.