Çanakkale ilinde görev yapan kazı başkanlarının afet yönetimine bakış açılarının belirlenmesi
Determining the perspectives of excavation directors in Çanakkale province on disaster management
  1. Tez No: 979152
  2. Yazar: LÜTFİYE ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MESUT ÖZEKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Müzecilik, Archeology, History, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeolojik kazılar, Doğal afetler, Kültürel miras, Tarihi koruma, Önleyici koruma, Archaeological excavations, Natural disasters, Cultural heritage, Historic preservation, Preventive conservation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez, kültürel miras alanlarının afet risklerine karşı korunmasına yönelik uygulamaların ve yaklaşımların, kazı başkanlarının bilgi ve deneyimleri temelinde incelenmesini amaçlamaktadır. Günümüzde artan afet riskleri karşısında, arkeolojik kazı alanlarında görev yapan uzmanların alana özgü geliştirdiği koruma stratejileri ve önleyici tedbirler, çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmada nitel yöntem benimsenmiş; veri toplama aracı olarak özgün bir yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir. Kazı başkanlarıyla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler Braun ve Clarke'ın (2006) tematik analiz yaklaşımıyla incelenmiştir. Form geliştirme süreci üç aşamada yürütülmüş; oluşturulan soru havuzu pilot uygulama ile değerlendirilmiştir. Nihai form, görüşmelerde kullanılmıştır. Çanakkale özelinde yürütülen araştırmada, farklı arkeolojik alanlarda görev yapan kazı başkanlarıyla yapılan görüşmelerden özgün veriler elde edilmiştir. Afetlere karşı geliştirilmiş müdahale planları, risk azaltma yöntemleri ve sürdürülebilir koruma yaklaşımları disiplinlerarası bir perspektifle değerlendirilmiştir. Özellikle önleyici koruma anlayışının, planlı ve sistematik tedbirlerle riskin azaltılmasına önemli katkılar sağladığı görülmüştür.Araştırma kapsamında, kazı başkanlarının aktardığı mevcut durum, karşılaşılan zorluklar ve önerilen çözümler detaylı şekilde ele alınmıştır. Alanların fiziksel güvenliğinin yanı sıra, yönetimde karşılaşılan kurumsal ve mevzuat temelli sorunlara da yer verilmiştir. iv Tematik analiz yöntemiyle incelenen nitel veriler, uzman görüşlerinin kültürel miras yönetimi açısından yönlendirici bir işlev taşıdığını göstermiştir. Katılımcıların katkıları, afet risklerinin yönetiminde önemli bir bilgi kaynağı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda araştırma, kültürel mirasın korunmasına yönelik somut, farkındalık temelli ve geleceğe dönük çözüm yollarının desteklenmesini hedeflemektedir. Kültürel mirasın sürdürülebilir korunması ile afet risklerinin bütüncül yönetimi arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the practices and approaches related to the protection of cultural heritage sites against disaster risks, based on the knowledge and experiences of excavation directors. In the face of increasing disaster risks today, the site-specific protection strategies and preventive measures developed by experts working in archaeological excavation areas constitute the main focus of the study. For this purpose, a qualitative method was adopted in the research and an original semi-structured interview form was developed as a data collection tool. The data obtained from interviews with excavation directors were analyzed using Braun and Clarke's (2006) thematic analysis approach. The form development process was conducted in three stages; the generated question pool was evaluated through a pilot application. The final form was used in the interviews. The research, conducted in Çanakkale, yielded original data through interviews with excavation directors working in different archaeological sites. Disaster response plans, risk reduction strategies, and sustainable protection approaches were assessed from an interdisciplinary perspective. It was observed that preventive conservation, supported by systematic and planned measures, makes significant contributions to risk mitigation.Within the scope of the study, the current situation described by excavation directors, the challenges they face, and the proposed solutions were examined in detail. In addition to the physical safety of the sites, institutional and legislative challenges in management were also addressed. vi The qualitative data analyzed through thematic analysis revealed that expert opinions serve as a guiding resource for cultural heritage management. The contributions of the participants were considered an important source of knowledge in disaster risk management. Based on the findings, the study aims to support concrete, awareness-based, and future-oriented solutions for the protection of cultural heritage. It highlights the strong relationship between the sustainable preservation of cultural heritage and the holistic management of disaster risks.